Алкоголь ще більш шкідливий для здоров'я, ніж вважалося раніше — науковці

3 хв на прочитання29 Липня 2024, 11:37
Фото ілюстративне

Навіть тоді, коли вживається зрідка.

Алкоголь шкідливий для здоров'я навіть у невеликих кількостях. Такого висновку дійшла дослідницька група під керівництвом Тіма Стоквелла з канадського Університету Вікторії, проаналізувавши безліч різних досліджень, присвячених зв'язку між вживанням алкоголю і здоров'ям, і опублікувавши їх у журналі Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Попередні дослідження неодноразово вказували на те, що люди, які вживають менше алкоголю, менш схильні до деяких захворювань порівняно з непитущими. Однак такі результати були отримані лише тоді, коли група непитущих не була чітко визначена чи коли суб'єкти були відносно старшого віку, проаналізували дослідники. Про це розповідає Die Zeit.

«Припущення про користь алкоголю для здоров'я суттєво впливають на оцінку глобального тягаря хвороб і рекомендації щодо вживання алкоголю», — пишуть дослідники. Тепер вони проаналізували, чому одні дослідження приписують помірному споживанню алкоголю позитивний вплив на здоров'я, а інші — ні. Вони визначили помірне споживання як до 25 г алкоголю на день, що відповідає 0,25 л вина з 12 % алкоголю або 0,6 л пива з 5 % алкоголю.

Під час аналізу було проаналізовано 107 довгострокових досліджень зв'язку між споживанням алкоголю та смертністю. У цих дослідженнях взяли участь понад 4,8 млн людей, і в ході досліджень сталося понад 420 тис. смертей. Команда Стоквелла використовувала вимірювання споживання алкоголю як важливий критерій якості дослідження. Якщо його вимірювали протягом більш ніж 30 днів, то отримані значення були більш значущими, ніж якщо це відбувалося протягом коротшого періоду часу.

Науковці також проаналізували вікову структуру учасників дослідження. Вони виявили разючі відмінності залежно від того, скільки років було учасникам групи на початку довгострокового дослідження. Якщо середній вік становив від 56 до 78 років, ризик смерті був значно нижчим для тих, хто помірно вживав алкоголь, ніж для непитущих. Розрахований за всіма дослідженнями, цей показник був на цілих 14 % нижчим. Однак, якщо середній вік аналізованої групи був нижчим за 55 років, а аналіз окремих учасників продовжувався до досягнення ними щонайменше 56 років, ризики смертності були майже однаковими.

Проте це стосувалося лише тих випадків, коли відповідні групи мали чітко визначене утримання від вживання алкоголю. Для цього вони повинні були виключити людей, які вживали алкоголь час від часу, і тих, хто раніше вживав алкоголь, із групи непитущих. Однак у більшості досліджень цього не було зроблено. У деяких випадках помірно вживаючих алкоголь порівнювали з людьми, які припинили пити за станом здоров'я.

«Це призводить до того, що люди, які продовжують пити, виглядають набагато здоровішими порівняно з ними», — говорить Стоквелл.

Причина, чому дослідження виявили користь для здоров'я від помірного споживання алкоголю, полягає в упередженості, спричиненій недоліками в дизайні дослідження. У якісних дослідженнях не виявлено жодних переваг для здоров'я людей із помірним споживанням алкоголю.

«Абсолютно безпечної кількості алкоголю просто не існує», — сказав Стоквелл, коментуючи той факт, що жодна велика організація охорони здоров'я ніколи не встановлювала безризикову кількість споживання алкоголю.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: