Догори
Дати відгук

Алергія у зимовий період: основні причини появи

Від чого виникає і як боротися?

3 хв на прочитання13 Грудня 2023, 10:42
Алергія у зимовий період Алергія у зимовий період
Поділитись:

Традиційно важким періодом для алергіків стають весна та осінь, коли навколо все цвіте, відповідно є підвищений ризик контакту з природними алергенами. Але взимку імунітет теж може неадекватно реагувати на зовнішні фактори, тому потрібно бути готовими та мати чіткий план дій на випадок появи неприємних симптомів.

Поширені причини алергії в холодну пору року

Впливу рослинного пилку взимку побоюватися не потрібно, як і більшості інших тригерів хвороби, які впливають на людину на вулиці. Інша річ - небезпека, яка чекає на нас вдома і може проявитися у вигляді риніту в самий невідповідний момент. Перед тим, як приймати пігулки від алергії, потрібно визначити, що саме викликає чхання, закладеність носа, підвищену сльозливість, свербіж у носі тощо. Переважно неадекватну імунну реакцію провокують:

  • Непомітні, але небезпечні комахи, зокрема, кліщі. Вони швидко розмножуються і можуть спричинити тяжку інтоксикацію через численні мікроскопічні укуси.
  • Пір'яні подушки.
  • Цвіль, яка утворюється при підвищеній вологості у ванній кімнаті, на кухні, на балконі та у підсобних приміщеннях. Грибкове зараження негативно позначається на стані дихальних шляхів і забирається лише за допомогою спеціальних препаратів.
  • Вовна свійських тварин. В основному імунна система реагує на шерсть котів та собак, а також хом'яків, але іноді небажані ефекти виникають навіть від контакту з кормом для риб.
  • Пил. Якщо не прибирати в квартирі чи будинку досить часто - пил може накопичуватися та негативно впливати на здоров'я, особливо, коли у житлі є багато книг, килимів та м'яких іграшок.
  • Мороз, захистити від якого допомагають спеціальні креми.
  • Харчові продукти, у складі яких є інгредієнти, які мають схожий антигенний склад з пилком. Тригерами найчастіше бувають буряки, баклажани, кавун, насіння соняшнику, а також кабачки.
  • Не варто також виключати дії курильних сумішей. Природний захист може спрацювати не лише від цигарок, а й від диму, що виникає під час використання вейпу. Якщо ви схильні до алергічних реакцій, є сенс повністю відмовитися від цієї шкідливої звички і стимулювати до цього домочадців.

Що робити, якщо алергія цілий рік: кілька простих порад

Першим і найважливішим етапом є визначення одного та кількох алергенів. Ще до здачі аналізів це можна зробити досвідченим шляхом, відстежуючи зміну самопочуття у різних місцях та у різний час доби. Хоча точний результат дасть лише біохімічне дослідження крові. Ліки для боротьби з алергією повинен підбирати лікар, щоб уникнути критичного послаблення імунітету та не спровокувати інші несприятливі симптоми. Найчастіше пацієнтам рекомендують антигістамінні засоби, глюкокортикостероїди, блокатори Н1-рецепторів та симптоматичні препарати від кон'юнктивіту, риніту тощо.

На додаток до фармакотерапії необхідно підтримувати вдома чистоту, позбутися алергенів та дотримуватися рекомендованої алергологом дієти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
У який час треба снідати, щоб довше прожити: відповідь фахівців
1 хв на прочитання2 години тому
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024