Догори
Дати відгук

Українські аграрії та фермери-молочники б’ють на сполох

Усе через те, що не буде кому стежити за якістю продукції, яку виробляють, та ввозять на територію України

2 хв на прочитання28 Серпня 2020, 14:26
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Підпорядкування Державної споживчої продовольчої служби України Мінохороні здоров'я найболючіше вдарить по аграріям, які постраждали від цьогорічної посухи та по виробникам молока.

Про це 28 липня говорили учасники   прес-конференції "Реорганізація Держпродспоживслужби: чому міжнародна торгівля під загрозою зупинення і як безпечно запустити санепідемстанції?", передає GreenPost.

“Однією із вимог європейського законодавства було створення єдиного компетентного органу, який би контролював безпеку харчової продукції на всьому ланцюгу від лану до столу. Реорганізовуючи Держпродспоживслужбу, ми ставимо під сумнів виконання Україною договору про Асоціацію  та на кілька років відкидаємо посилення свого експорту. Більше того, у найближчому майбутньому ми ризикуємо отримати посилення необгрунтованого імпорту з країн, які пережили COVID-19, та мають великі запаси нереалізованої молочної продукції. А контролювати якість таких поставок уже не буде кому”, - впевнена Ганна Лавренюк, віце-президент Асоціації виробників молока.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук впевнений, що від реорганізації постраждають українські аграрії, які цьогоріч майже повністю втратили врожай через аномальну посуху на сході та півдні країни. Проблема полягає в тому, що представники малого та середнього бізнесу тримають додатковий клопіт з сертифікацією посівного матеріалу на наступний рік у разі ліквідації Держпродспоживслужби. Аграрії вже зараз розгублені та не знають, до кого звертатися за допомогою.

Нагадаємо, що наприкінці серпня на засіданні Кабінету міністрів прозвучала пропозиція забрати від Держпродспоживслужби санітарно-епідеміологічну службу та напряму підпорядкувати її МОЗ. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко вважає, що це допоможе боротися з епідемією коронавірусу.

Ми вже інформували своїх читачів про те, що українські фермери, які займаються вирощуванням тварин, невдоволені планами МОЗ підпорядкувати собі санітарно-епідеміологічну службу та просять про допомогу. Натомість в Мінохорони здоров'я вважають, що саме вони повинні займатися лікуванням і людей, і господарських та диких тварин. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання50 хвилин тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання10 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора