Догори
Дати відгук

Або вільна Україна, або голод у світі: інших варіантів немає

16 жовтня на глобальному рівні відзначається Всесвітній день продовольства.

3 хв на прочитання16 Жовтня 2024, 11:37
ФОТО: 16 жовтня відзначається Всесвітній день продовольства ФОТО: 16 жовтня відзначається Всесвітній день продовольства
Поділитись:

Всесвітній день продовольства, який відзначається щороку 16 жовтня, є важливим нагадуванням про те, наскільки критичною є продовольча безпека у світі. Метою проведення Всесвітнього дня продовольства визначено підвищення рівня поінформованості населення щодо світової продовольчої проблеми та укріплення солідарності у боротьбі з голодом, недоїданням і злиднями.

Для України цей день має особливе значення, адже наша країна тривалий час була одним із найбільших експортерів зернових та інших продуктів сільського господарства, постачаючи продовольство до багатьох країн Африки, Близького Сходу, Південно-Східної Азії та Європи. Українські поля, родючі ґрунти й працьовиті фермери завжди забезпечували значну частку світового продовольчого ринку.

Однак, з початком повномасштабного вторгнення держави-агресора в Україну, ситуація кардинально змінилася. Постійні бойові дії не тільки спустошують українські поля та руйнують інфраструктуру, але й створюють небезпеку для морських шляхів, через які Україна експортувала продовольство. Ворог регулярно атакує порти в Чорному морі, по яким проходила значна частина українського експорту, і це спричиняє глобальні наслідки, а доступ до азовських портів взагалі був втрачений. 

Країни Африки, де українське зерно було життєво необхідним для запобігання голоду, зараз стикаються з серйозними продовольчими кризами. Південно-Східна Азія також відчуває нестачу продовольства через збої в постачанні. Ті країни, які залежали від стабільних поставок зерна та інших агропродуктів з України, тепер змушені шукати альтернативні джерела, що призводить до зростання цін на світових ринках. Бойові дії в Україні стали глобальною проблемою, вплинувши не лише на українців (особливо на захоплених ворогом чи прифронтових територіях, де люди недоїдають та навіть голодують), а й на мільйони людей в усьому світі, які опинилися на межі продовольчої кризи. Водночас, держава-агресор навмисне провокує ще більше поширення цієї кризи, з метою викликати гуманітарні катастрофи в якомога більшій кількості країн, аби світовій спільноті було "не до України". 

У цих складних умовах важливо згадати про міжнародні ініціативи, які намагаються відновити продовольчі шляхи та забезпечити підтримку країнам, які найбільше постраждали від збройних конфліктів. Україна продовжує шукати нові можливості для експорту, використовуючи альтернативні сухопутні та річкові маршрути, але це не вирішує всіх проблем. Міжнародна спільнота має підтримати зусилля України у відновленні своїх аграрних можливостей та забезпеченні продовольчої безпеки для країн, що найбільше потребують допомоги.

Всесвітній день продовольства в цьому році є не тільки приводом для обговорення глобальних проблем голоду, а й нагадуванням про те, що агресія проти України має далекосяжні наслідки для продовольчої безпеки у світі. Україні потрібна підтримка в подоланні цих викликів, адже мир і стабільність в нашій країні є ключовими для глобальної продовольчої безпеки.

Важливо також згадати, що в світі не лише зростає глобальний попит на їжу через ріст кількості населення, а й змінюються тренди. Регіони, що не страждають від продовольчих криз як таких, переживають кризи смаків: 

  • ▪️Щорічно на 4% зростає попит на здорову їжу та збільшується число продуктів, позначених як "корисні";
  • ▪️Інгридієнти, з яких складаються харчі, та чи екологічним і гуманним способом вони виготовлені — привертають все більше уваги;
  • ▪️Росте інтерес до місцевої їжі – якими б не були смакові експерименти, більшість споживачі прагне куштувати традиційну їжу своєї місцевості.

На все це варто зважати, щоб втримати та примножити експорт українського продовольства на світові ринки, адже лише з допомогою торгівлі Україна матиме кошти на відновлення інфраструктури держави.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.