Догори
Дати відгук

9 елементів, нестача яких впливає на психіку

Зміни настрою, смуток без причини іноді є прихованими симптомами психічного розладу.

3 хв на прочитання28 Жовтня 2021, 06:50
Поділитись:

Для функціонування головного мозку необхідна глюкоза і кисень. Але для забезпечення розумової діяльності, підтримки пам’яті та самодисципліни йому потрібно безліч вітамінів, амінокислот і органічних сполук. Тому правильне харчування є одним із способів лікування  поширених психічних патологій, які переслідують сучасну людину, – депресії, прикордонних або біполярних розладів, підвищеної тривожності, пише wona.com.ua.

Жирні кислоти Омега-3

Головному мозку щодня необхідна кислота Омега-3. Вона забезпечує процеси в судинах, покращує роботу кровоносної та імунної системи, захищає нервові закінчення від негативного впливу токсинів. Вона запобігає запалення мозку, яке стає причиною перепадів тиску, підвищеної нервозності.

Цинк

Входить до складу багатьох препаратів і вітамінних комплексів для лікування депресії. При діагностиці неврозів і пограничних розладів у хворих спостерігається зниження цього мікроелемента на 14-20% від норми. Міститься в твердих сирах, морській капусті, м’ясі птиці та морепродуктах. Запаси цинку можна заповнити, додаючи в їжу пророщену пшеницю, випиваючи чашку ароматного какао на сніданок.

Вітамін В12

Нестача корисної речовини послаблює нервову систему, знижує ефективність роботи головного мозку, провокуючи загострення психічних захворювань. Вченими доведено взаємозв’язок низького рівня вітаміну В12 і депресивних станів у людини. Він міститься в рибі і продуктах тваринного походження, печінці, грибах.

Вітамін Д

Речовину часто пов’язують з формуванням кісткової системи. На ділі вітамін Д впливає на настрій, викликає сезонну депресію і сонливість. Для вироблення мікроелемента тілу потрібно сонячне світло. У невеликій кількості його можна отримати з жирної морської риби, яєчного жовтка, вершкового масла.

Фолати

Похідні фолієвої кислоти підтримують роботу нервової системи людини. Їх недолік загрожує сезонною нудьгою, проявом симптомів клінічної депресії, Для запобігання дратівливості і підвищення життєвих сил їжте більше квасолі і бобових, спаржі, апельсинів і арахісу.

Йод

Цінний мікроелемент бере участь у багатьох процесах, підтримує роботу щитовидної залози. При зниженні його рівня в організмі зменшується вироблення тиреоїдних гормонів, які безпосередньо впливають на настрій, самопочуття. Йододефіцит призводить до погіршення роботи мозку, діти гірше запам’ятовують шкільний матеріал. При гормональному збої людина стає плаксивою, сонливою, скаржиться на різкі зміни настрою.

Селен

При зниженні в крові цінного мікроелемента порушується робота щитовидної залози, змінюється рівень деяких гормонів. В організмі накопичуються токсини і вільні радикали, розвивається депресія і м’язова слабкість. При нестачі селену налягайте на морепродукти, страви з яловичини, курятини, молочні продукти.

Білки

При розщепленні в кишечнику білки дають організму цінні амінокислоти, які підтримують функції головного мозку. При суворій дієті у людини можуть загострюватися важкі психічні захворювання. Тому при схильності до неврозів і біполярному розладі лікарі рекомендують щодня включати в меню м’ясо і молочні продукти, сир, яйця, гриби.

Залізо

Індійські фахівці в області психіатрії довели, що недолік в харчуванні заліза – причина розвитку синдрому дефіциту уваги і гіперактивності у маленьких дітей. Низький відсоток мікроелемента провокує анемію і кисневе голодування мозку, впливає на мислення та інші процеси. Речовина міститься в м’ясі і субпродуктах, буряках, гречаній крупі і соці граната.

До слова, школярів змусять вимикати гаджети на уроках — ініціатива депутатів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання6 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання8 годин тому