Догори
Дати відгук

7 ознак того, що вам потрібно більше рухатися

Регулярні фізичні навантаження – запорука відсутності проблем зі здоров’ям

4 хв на прочитання10 Грудня 2022, 22:30
Поділитись:

Малорухливий спосіб життя – одна з безлічі шкідливих звичок, які вкоренилися в житті сучасної людини. І незважаючи на те, що сидяча робота здається досить зручною, вона може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. А якщо додати до малорухливого способу життя переїдання, вживання алкогольних напоїв, куріння та недосипання, можна істотно скоротити роки життя. Про те, як зрозуміти, що ти недостатньо рухаєшся і що можна зробити у цій ситуації, розповідаємо у матеріалі.

Ти практично не займаєшся спортом

Регулярні фізичні навантаження – основа правильного способу життя та запорука відсутності проблем зі здоров’ям у літньому віці. Дорослим людям рекомендується протягом тижня приділяти кардіонавантаженням не менше 150 хвилин. Більше того, її поступово потрібно збільшувати до 300 хвилин на тиждень.

При цьому заняттям спортом потрібно присвячувати не менше чотирьох днів на тиждень. Інакше у кілька разів збільшується ймовірність ожиріння та розвитку серцево-судинних захворювань навіть у молодості.

У тебе порушився гормональний баланс

Перепади настрою, болючі місячні, низьке лібідо, різке збільшення ваги: ​​гормональний дисбаланс — серйозна проблема, з якою стикаються багато жінок. Однією з причин, що провокують її появу, вважається малорухливий спосіб життя та стрес.

Для того, щоб нормалізувати роботу гормонів та зберегти здоров’я, важливо включити у свою повсякденність фізичні навантаження. Це може бути як аеробіка чи біг, так і йога.

Ти постійно відчуваєш втому

Якщо ти намагаєшся стежити за харчуванням і спиш, скільки належить, але все одно протягом дня відчуваєш втому, можливо, справа в недостатній рухливості. Сидячий спосіб життя також призводить до того, що в організмі підвищується рівень холестерину та кров’яний тиск.

Щоб уникнути можливих проблем, намагайся протягом дня робити не менше ніж 10 000 кроків. При цьому важливо, щоб під час ходьби ти не відчувала незручностей. Вибирай комфортне взуття та одяг, що не стискує рух.

Ти часто відчуваєш тривогу

Дослідження, проведені групою вчених з Університету Тасманії, підтвердили взаємозв’язок між часом, проведеним сидячи, і станом пригніченості. У ході експерименту вони з’ясували, що респонденти, які проводили більше шести годин на день, сидячи, відчували тривогу і стрес сильніше, ніж ті, хто просидів на роботі не більше трьох годин. Особливо помітно погіршення психічного та емоційного стану було у жінок.

Звичайно, тривожність та депресія виникають не лише через малорухливий спосіб життя. Але якщо ти зіткнулася з подібними проблемами, почни більше рухатися та спробуй простежити динаміку.

У тебе з’явилися проблеми із травленням

Розлади випорожнень, болі внизу живота, тяжкість, нудота, здуття: всі ці неприємні симптоми можуть бути наслідком недостатньої активності. Залишати їх поза увагою не можна. Якщо ти маєш проблеми з травленням, обов’язково зверніться за допомогою до фахівця.

Щоб налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, важливо не лише частіше гуляти на свіжому повітрі, а й скоригувати свій раціон. Намагайся їсти більше продуктів рослинного походження. А також віддай перевагу випічці та іншим борошняним продуктам із твердих сортів пшениці.

У тебе з’явилася задишка

Сидячий спосіб життя призводить до появи поверхневого дихання, що поступово виснажує ресурси серця. Це з тим, що фізичної активності виникає симпатична навантаження нервової системи. Вона провокує збільшення концентрації гормонів стресу в організмі та маркерів запалення.

Часто причиною появи задишки стає зайва вага, цукровий діабет та захворювання дихальної системи. У будь-якому випадку, щоб позбутися задишки, потрібно налагодити роботу серцево-судинної системи. А також щодня знаходити час для піших прогулянок чи занять спортом.

У тебе часто болить спина та куприк

Малорухливий спосіб життя призводить до того, щоб з часом м’язи втрачають здатність скорочуватися і стають слабкими. Це призводить не тільки до погіршення постави, але і до болі у спині. Особливо часто з подібним стикаються люди, які проводять весь робочий день, сидячи за комп’ютером. Щоб упоратися із проблемою, потрібно привчити себе протягом робочого дня виділяти по 5-10 хвилин на розминку.

Але болі в спині можуть попереджати і про серйозніші проблеми. Наприклад, травми хребта, дегенеративний артрит або різні інфекції. У разі, якщо біль має постійний характер, потрібно звернутися до лікаря.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання40 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання2 години тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання3 години тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання10 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання11 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора