Догори
Дати відгук

7 органів, які можуть постраждати від діабету

7 найпоширеніших ускладнень від діабету

3 хв на прочитання10 Грудня 2022, 14:59
Поділитись:

Коли ми чуємо слово “діабет”, то в першу чергу думаємо про його вплив на рівень цукру в крові. Глюкоза, яка міститься в крові – це важливий показник здоров’я людини, який часто не отримує належної уваги. Якщо рівень цукру в крові буде високим і ви не вживатимете необхідних заходів, це може перерости у діабет

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, яке впливає на здатність вашого організму виробляти або використовувати інсулін – гормон, який дозволяє організму перетворювати глюкозу (цукор) в енергію. Якщо діагностувати його на ранньому етапі, ним можна ефективно керувати за допомогою змін у раціоні та способі життя.

З іншого ж боку, якщо не намагатись контролювати симптоми діабету, він може спричинити цілий ряд ускладнень. Ось 7 найпоширеніших ускладнень від діабету:

Серце. Хронічний високий рівень цукру в крові може пошкодити судини. Високий рівень холестерину разом з високим рівнем цукру в крові може призвести до накопичення жиру в судинах, обмежуючи кровотік і змушуючи кровоносні судини твердіти. Далі, якщо утворюється згусток крові, може статися інфаркт.

Очі. З часом діабет, який не контролюється, може спричинити пошкодження судин у всьому тілі, включаючи ваші очі. На нашій сітківці знаходиться багато крихітних крихких кровоносних судин. Через високий рівень цукру в крові ці судини набрякають, слабшають і закупорюються. Це явище відоме як “діабетична ретинопатія”. В деяких випадках вона призводить до сліпоти. Катаракта та глаукома також частіше трапляються у людей із діабетом.

Мозок. Високий рівень цукру в крові може пошкоджувати судини, що несуть кров до мозку. Це може призвести до інсульту. Інсульт може спричинити пошкодження мозку або смерть. Крім того, хронічний високий рівень цукру в крові також може збільшити ризик виникнення проблем із пам’яттю.

Нирки. Хронічний високий рівень цукру в крові може пошкодити судини нирок. Ці судини фільтрують відходи. Високий рівень цукру в крові змушує ваші нирки працювати інтенсивніше. Система фільтрації може почати працювати погано. Тоді нирки можуть відмовити. Цукровий діабет є основною причиною ниркової недостатності.

Шкіра. Діабет уповільнює загоєння ран та порізів. Це робить діабетиків більш схильними до шкірних інфекцій.

Нерви. Пошкодження нервів на руках, ногах та життєво важливих органах може статися при хронічному високому рівні цукру в крові. Це називається “діабетична нейропатія”. Тоді виникає поколювання, оніміння або втрата відчуття дотику. Також може виникати сильний біль.

Репродуктивні органи. Цукровий діабет також може вплинути на репродуктивну систему. Гормональні коливання під час вагітності можуть спричинити гестаційний діабет і, в свою чергу, збільшити ризик підвищення кров’яного тиску.

Якщо ви контролюватимете свій діабет, то зможете мінімізувати ризик цих ускладнень. Ви повинні регулярно перевіряти рівень цукру в крові та контролювати його за допомогою ліків та здорового способу життя. Отже, здорове харчування, підтримка ваги та регулярні фізичні навантаження – це те, що допоможе вам зменшити вплив діабету на ваше повсякденне життя.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.