Догори
Дати відгук

7 квітня - День геолога

Походження слова має грецькі корені, які перекладаються як "наука про Землю"

2 хв на прочитання07 Квітня 2024, 09:15
7 квітня - День геолога 7 квітня - День геолога
Поділитись:

Термін «геологія» був уперше зафіксовано вжитим Уліссом Альдрованди у 1603 році, згодом його використав француз Жан Андре Делюк у 1778 році, а офіційно закріпив як науковий термін Орасіо Бенедикт де Соссюр у 1779 році.

Походження слова має грецькі корені, які перекладаються як «наука про Землю». Втім, існує думка, що поняття «Геологія» вперше з'явилося в роботі норвезького священика та вченого Міккеля Педерсена Есхольта (1600-1699), який використав його у своїй книзі «Geologica Norvegica» 1657 року.

Установлення Дня геолога стало визнанням внеску радянських геологів у формування мінеральної бази країни, що було відзначено Указом Президіуму Верховної Ради СРСР 31 березня 1966 року.

Це свято відзначають щороку у першу неділю квітня. Подання до Президіуму Верховної Ради СРСР було ініційовано групою провідних радянських геологів під керівництвом академіка А. Л. Яншина, мотивоване відкриттям перших родовищ Західно-Сибирської нафтогазоносної провінції у 1966 році.

В Україні відзначення Дня геолога було закріплене Указом Президента України № 110/95 від 7 лютого 1995 року, відзначаючись також у першу неділю квітня. Геологи зазначають, що поточні зміни клімату, зокрема потепління на 1 градус Цельсія за століття, є лише малою частиною в контексті кліматичних коливань, що відбувалися на Землі у геологічному минулому, коли були періоди значно тепліші чи холодніші, ніж нині.

Геологи працюють, щоб краще зрозуміти історію нашої планети. Що краще ми знаємо історію Землі, то більш точно зможемо визначити, як події та процеси з минулого здатні вплинути на майбутнє.

Ось деякі приклади:

Геологи вивчають земні процеси, такі як зсуви, землетруси, повені, виверження вулканів тощо, які можуть бути небезпечними для людей.

Геологи вивчають природні ресурси Землі, багато з яких використовуються людством щодня.

Геологи вивчають історію Землі. Сьогодні нас турбує зміна клімату і багато геологів працюють над тим, щоб дізнатися про минулі кліматичні умови Землі та про те, як вони змінювалися з часом.

Ця історична інформація дозволяє зрозуміти, як змінюється наш сучасний клімат і які можуть бути наслідки для людства від цих змін.

У 2024 році святкування Дня геолога припадає на 7 квітня.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.