Догори
Дати відгук

6 способів швидко знизити тиск без таблеток

Важливо заспокоїтись і не хвилюватися.

3 хв на прочитання24 Липня 2023, 22:15
Поділитись:

У пацієнтів із підвищеним тиском зазвичай завжди є ліки. Вони знають, коли треба прийняти таблетку, як правильно поводитися і кого просити про допомогу. Але буває так, що тиск підскакує раптово, а в людини взагалі раніше не могло бути такої проблеми. Або гіпотензивні препарати з якоїсь причини залишилися вдома.

Що зробити, якщо у вас чи оточуючих людей раптово погіршився стан та підвищився тиск, наприклад, до 160/100 мм ртутного стовпа, болить голова, виник стан загальної нудоти, спостерігається дзвін у вухах та інші симптоми. Насправді допомогти можна навіть якщо під рукою немає аптечки.

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ КАРДІОЛОГА

ЗАСПОКОЙТЕСЬ

Нічого страшного не відбувається, навіть якщо тиск дуже високий, а переживання, стрес, страх лише ще більше посилять проблему.

Важливо заспокоїтись і не хвилюватися. Подумайте про хороше, про близьких людей, сім’ю, про відпочинок, про тварин, природу – переключіть фокус уваги.

ПРИЙМІТЬ ПРАВИЛЬНЕ ПОЛОЖЕННЯ

Сядьте у крісло, на сходинку або на високий диван, щоб ноги перебували у зваженому стані. Так кров від тулуба та головного мозку йде у депо — вени в ногах.

Важливо, щоб ноги не торкалися підлоги: так м’язи будуть розслаблені, не скорочені, отже не зможуть проштовхувати кров назад до серця.

Ще один варіант: можна прикласти теплі грілки до ніг або помістити ноги в таз із теплою водою. В обох випадках відбувається розширення судин нижніх кінцівок, вся кров приливає сюди, тим самим розвантажується судинне русло голови, тулуба, серця.

ЗАБЕЗПЕЧТЕ ПРИПЛИВ СВІЖОГО ПОВІТРЯ

Відкрийте кватирку або увімкніть систему охолодження повітря – так ви забезпечите надходження кисню до головного мозку.

Пам’ятайте, головний мозок буквально набрякає при підвищенні тиску, оскільки орган знаходиться у замкнутому просторі, а приплив крові при гіпертонічному кризі підвищений. Звідси і загальномозкова симптоматика, яка може спостерігатися при кризі: нудота, блювання, запаморочення, шум у вухах, погіршення зору, дезорієнтація. Тому так важливо подихати.

З цією ж метою ми знімаємо з себе або з постраждалого всі тугі пояси, ремені, розстібаємо комір сорочки – покращуємо циркуляцію.

З’ЇЖТЕ ОГІРОК.

З’їдаємо 2-3 свіжі (не солоні!) огірки. Ідеально, якщо про вас подбають близькі та швидко дрібно наріжуть салат із огірка, петрушки та селери. Це чудовий сечогінний коктейль – швидко виведеться зайва рідина, і тиск знизиться.

Кавун, до речі, теж має відмінний сечогінний ефект.

…АБО ВИПИЙТЕ ЗЕЛЕНОГО ЧАЮ

Тут потрібно бути обережним і бажано заздалегідь знати, як на ваш організм діє той чи інший напій. Зелений, жовтий, червоний чаї, улуни, цикорій також можуть використовуватися для досягнення сечогінного ефекту. Але в деяких людей ефект впливу теоброміну, ксантинів та кофеїну може превалювати, і тиск парадоксально підвищується .Будьте обережні!

Порада: заздалегідь при хорошому самопочутті вивчіть свій організм. Виміряйте тиск, потім випийте дві чашки зеленого чаю та виміряйте тиск через 20 хвилин. Якщо він знизився, то все працює!

СТВОРІТЬ ТИШУ

Важливо зробити таке:

  • вимкнути яскраве світло;
  • гучну музику;
  • відключити робочі дзвінки та чати – потрібно зайнятися здоров’ям у цей момент.

Деяким людям, до речі, допомагає розслабитись класична музика. Якщо ви помічали за собою такий ефект, можна включити що-небудь з Чайковського або Баха на ваш вибір.

І не забувайте правильно дихати! Спокійно, глибоко, без різких вдихів та видихів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.