Догори
Дати відгук

6 рецептів маринаду для соковитого шашлику

Як замаринувати шашлик, щоб м'ясо стало соковитим та дуже смачним.

4 хв на прочитання23 Травня 2023, 12:35
Фото: ТСН
Шашлик потрібно їсти в обмежених кількостях Фото: ТСН Шашлик потрібно їсти в обмежених кількостях
Поділитись:

Існує безліч способів замаринувати шашлик так, щоб м'ясо стало м'яким, соковитим та дуже смачним. Якщо ви готові до експериментів та нових відкриттів, Главред запропонував вам 6 рецептів маринаду до шашлику.

Корисні поради

Перед покупкою м'яса потрібно визначитися, яке це буде м'ясо (курка, свинина або яловичина) і правильно підібрати його.

  1. Свіже якісне та молоде м'ясо можна не маринувати. Перед жарінням його потрібно просто посолити і поперчити. Але якщо ви хочете надати м'ясу насичений аромат та незвичайний смак, можна використати будь-який з маринадів. Курці досить маринуватися лише півгодини, а свинині, яловичині та баранині – 1-2 години.
  2. Немолоде м'ясо маринуйте довше. Це пом'якшить волокна і зробить шашлик соковитішим. Мінімальний час маринування курки – 2 години, свинини – 4 години, яловичини та баранини – 6 годин.
  3. Не лише старе, а й молоде м'ясо можна маринувати тривалий час. Інгредієнти у складі маринаду, зокрема цибуля, мають антибактеріальні властивості. А це означає, що м'ясо зберігатиметься довше.
  4. Маринувати м'ясо можна за кімнатної температури. Але якщо йому потрібно пробути в маринаді більше двох годин, краще приберіть його в холодильник.

Отже, переходимо до найцікавішого – рецепти маринадів для шашлику. Вони підходять для курятини, свинини, яловичини та баранини.

1. Маринад із цибулею

Цибуля – невід'ємний інгредієнт майже всіх маринадів. Він надає шашлику багатого аромату, тому не обов'язково використовувати велику кількість спецій.

Складові

  • Цибуля - 500 г;
  • Сіль за смаком;
  • Мелений чорний перець – за смаком.

Приготування

Розріжте цибулю на кілька частин і подрібніть її блендером у пюре. Посоліть і поперчіть м'ясо, додайте|добавляйте| цибулю і добре перемішайте. Щоб цибуля не пригоріла під час смаження, перед приготуванням злегка промокніть кожен шматочок м'яса паперовою серветкою.

2. Маринад з кефіром та гірчицею

Ідеальний маринад, в якому поєднуються інгредієнти, що роблять шашлик дуже м'яким та соковитим, а також трави, що надають йому аромату.

Складові

  • Кефір 1%-ний - 1,5 склянки
  • Кінза - 10 гілочок
  • Сухий коріандр - 3 ч. л.
  • Гірчиця (краще дижонська) - 1 ч. л.
  • Томатна паста – 1 ч. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • мелений чорний перець - за смаком

Приготування

Наріжте кінзу і змішайте з кефіром. Додайте сухий коріандр, гірчицю та томатну пасту, сіль та перець. Все ретельно перемішайте. Маринуйте в цій суміші шашлик близько 12 години.

3. Томатний маринад

Такий маринад додасть м'ясу насичений, пряний та дуже соковитий смак.

Складові

  • Томатний сік - 1 л
  • Болгарський перець – 3 шт.
  • Аджика - 5 г
  • Сіль - 30 г

Приготування

Розріжте болгарські перці, викиньте насіння та плівки, а самі перці наріжте на пластини. Покладіть пластини в томатний сік, додайте сік та аджику і перемішайте. Зануріть м'ясо в цю суміш, вмасируйте її руками в свинину. Потім маринуйте у цій суміші шашлик протягом трьох годин. Щоб м'ясо вийшло гострішим, можна додати в маринад трохи більше аджики і маринувати його 5 годин.

4. Маринад на мінеральній воді

Газована мінеральна вода розм'якшує волокна м'яса. В результаті шашлик виходить соковитим, ніжним і завдяки часнику та спеціям – ароматним.

Складові

  • Цибуля - 500 г;
  • Олія - 1 столова ложка;
  • Приправа для шашлику - 1½ столової ложки;
  • Сіль за смаком;
  • Мелений чорний перець - за смаком;
  • Часник - 5 зубчиків ;
  • Газована мінеральна вода - 1 л.

Приготування

Наріжте цибулю кільцями та викладіть м'ясо. Додайте олію, спеції та подрібнений часник. Ретельно все перемішайте. Залийте м'ясо мінералкою і залиште маринуватися.

5. М'ятний маринад

Завдяки цьому маринаду м'ясо набуде тонкого аромату та приємного пікантного смаку.

Складові

  • Приправа для шашлику - 1½ столової ложки ;
  • Сіль за смаком;
  • М'ята - 3 пучки;
  • Цибулі - 500 г.

Приготування

Посипте спеціями м'ясо і добре перемішайте. Застеліть дно ємності, в якій маринуватиметься шашлик, частиною м'яти. Зверху викладіть частину м'яса та покрийте м'ятою. Повторіть шари доки не закінчаться інгредієнти. Останнім шаром має бути м'ята. За півгодини до закінчення маринування додайте нарізану кільцями цибулю і все перемішайте.

6. Маринад з оцту

Це найпростіший маринад із продуктів, які знайдуться на кожній кухні.

Складові

  • Вода - 700 мл
  • Цибуля - 500 г
  • Столовий оцет - 1,5 ст. л.
  • Сіль - 1 ст. л.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Чорний мелений перець - за смаком

Приготування

Наріжте цибулю півкільцями, покладіть шашлик і цибулю шарами в каструлю. Приготуйте маринад: для цього змішайте воду, оцет, сіль, цукор та перець. Залийте цією сумішшю шашлик та цибулю, приберіть на ніч (або на 8 годин) у холодильник.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.