П’ять речей, які потрібні людині для щастя — розповідає психолог

1 хв на прочитання01 Листопада 2021, 23:47
фото: Freedom – Те, що надихає

Вчені вивчають тему щастя не один десяток років.

Тал Бен-Шахар, співзасновник академії Happiness Studies Academy і програми Potentialife, пояснив, із чого складається щастя, пише Психологія здоров’я Health Psychology.

Експерт зазначає:

«Щастя є «досвід повного благополуччя людини», або — якщо говорити ще простіше — «досвід цілісності».

Безліч наукових досліджень вказують на важливість категорії щастя для людини. І воно не просто дає змогу відчувати себе добре — щасливі люди більш доброзичливі, довше живуть, менше схильні до вигоряння та зниження продуктивності тощо.

Водночас є наукові роботи, які доводять, що зацикленість на досягненні щастя може мати негативні наслідки.

Так, дослідження 2011 року показало, що люди, для яких вкрай важливе щастя, з більшою ймовірністю будуть самотніми. А це може призвести навіть до депресії. Провідний автор цього дослідження Айріс Маусса висловила припущення, що при зосередженні на досягненні щастя страждають інші компоненти життя: відносини, турбота про себе та інші, які можуть забезпечити стан щастя.

Тал Бен-Шахар зазначає, що необхідно цінувати елементи, які непрямим чином можуть зробити вас щасливими, і прагнути до них.

Всього їх п’ять, і вони разом складають абревіатуру SPIRE: духовне благополуччя (Spiritual wellbeing), фізичне благополуччя (Physical wellbeing), інтелектуальне благополуччя (Intellectual wellbeing), благополуччя у відносинах з іншими (Relational wellbeing), емоційне благополуччя (Emotional wellbeing).

Якщо приділяти увагу цим сферам, упевнений фахівець, то можна прийти до стану цілісного щастя.

Нагадаємо, що скільки потрібно відпочивати, аби почуватися щасливим.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: