Якщо у вас раніше було діагностовано стійкість до інсуліну, переддіабет або метаболічний синдром – в організмі порушена чутливість до інсуліну, тому цей гормон менш ефективний, хоч би як намагався працювати, все одно все не так.
В організмі відбувається природний процес виділення глюкози з їжі, яку ви вживаєте. Коли ваші клітини стають менш чутливими, інсулін не може впоратися з глюкозою і вона залишається в крові, накопичуючись. І що відбувається? Немає тієї енергії в повному обсязі, яка так необхідна для клітин, ви почуваєтеся втомленими, безсилими. А інсулін продовжує вироблятися та накопичуватися.
Резистентність до інсуліну є важливим симптомом синдрому полікістозних яєчників та реальною причиною, з якою ви боретеся для зниження ваги.
Навіть за інсулінорезистентності можна налагодити роботу організму! За допомогою лікаря, адекватного лікування та розуміння, що зробити самостійно, щоб зберегти результат.
Найкращий спосіб позбутися резистентності до інсуліну – це ДІЄТА. Не голодування чи бездумна відмова від потрібної їжі, а коригування раціону на користь тих продуктів, які не провокують стрибок цукру. Ми наведемо лише деякі рекомендації, але повністю визначитися з раціоном можна після консультації з дієтологом і своїм лікарем.
Рафінований цукор виробляється з цукрової тростини. Цукор використовується для підсолоджування їжі, такої як тістечка, печиво, пластівці, напої, йогурти, крекери, соуси.
Чому цукор шкідливий?
Він не має жодної поживної цінності і аж надто калорійний. Дослідження показують, що вживання цукру пов’язане з хронічними захворюваннями, такими як ожиріння, діабет та серцево-судинні захворювання.
Коли ви їсте продукти з високим вмістом цукру, у вас одразу ж спостерігається швидкий стрибок рівня цукру в крові. Це те, чого вам необхідно уникати, якщо ви стійкі до інсуліну.
Існують різні види рафінованого цукру. Намагайтеся уникати їжі з цукровим піском, цукровою пудрою, кукурудзяним сиропом з високим вмістом фруктози, білим цукром, коричневим цукром, кукурудзяним сиропом, сахарозою, декстрозою та фруктозою, солодовим цукром, інвертним цукром та концентратами фруктових соків.
Що можна використовувати замість цукру:
Спробуйте натомість натуральні підсолоджувачі, такі як стевія. Ви також можете використовувати фініки, інжир та чорнослив, чистий кленовий сироп або сирий нефільтрований мед.
У білому хлібі та муці не так багато поживної цінності, бо позбавлені всіх своїх поживних речовин.
Організм здатний швидко перетравлювати продукти, виготовлені з борошна, що призведе до підвищення рівня цукру в крові.
До борошняних виробів, яких варто уникати при інсулінорезистентності, відносять печиво, булочки, лаваш і взагалі вся випічка.
Картопля та хліб – це основні продукти, звичні для нас. Без них важко уявити щоденне харчування.
Тим не менш, біла картопля крохмалиста і містить вуглеводи, які розпадаються на цукор. Крохмаль швидко засвоюється організмом та призводить до підвищення рівня цукру в крові.
Чим замінити картоплю?
Можна замінити солодкою картоплею. Хоча краще взагалі відмовитись від картоплі.
Макаронам – Ні! Макарони – це вуглеводи, які руйнуються найшвидше в організмі і мають високий глікемічний індекс. Проблема з макаронами полягає в тому, що люди думають, що це основна страва. Таким чином, ви споживаєте багато вуглеводів.
Чим замінити звичайні макарони?
На щастя, на ринку з’явилося багато нових альтернатив, у тому числі макарони з нуту, сочевиці та пасти із чорної квасолі.
Спробуйте змінити на макарони з кабачків (цукіні).
22% від загальної кількості калорій — здебільшого це напої, підсолоджені цукром або кукурудзяним сиропом із високим вмістом фруктози.
Будь-який тип соку, включаючи фруктові соки, настільки багаті на цукор — що й думати не варто про вживання.
Рідини з цукром підвищують рівень глюкози швидше, ніж тверді продукти, тому що її не потрібно перетравлювати/розщеплювати.
Відмовся від соку та солодких напоїв!
Чим замінити соки та газовану солодку воду?
Просто пийте воду, воду з лимоном, з імбиром, чай, узвари без додавання цукру.