Люди, які вживають багато солодкого, ризикують захворіти на діабет II типу, серцево-судинні захворювання і навіть рак. Ще 80 тисяч років тому наші далекі предки їли мало фруктів і практично не мали доступу до цукру. Зараз доступ до цукру необмежений – достатньо випити газованого напою або відкрити пачку пластівців.
Дослідження показали, якщо людина з'їдає більше 150 г фруктози на день, у неї з'являється ризик виникнення проблем зі здоров'ям - підвищується артеріальний тиск і рівень холестерину. Такі ризики можливі лише коли підвищене споживання цукру відбувається разом із калорійним раціоном.
Однак глюкоза – це джерело енергії для клітин та мозку. Прості вуглеводи легко засвоюються та швидко доставляють глюкозу в кров. Вони містяться не тільки у фруктах, а й у тістечках, цукерках тощо. Саме їхнє вживання призводить до збільшення ваги.
До XVI століття тільки заможні люди могли дозволити собі цукор. Але з 1960 року озвиток промислового отримання фруктози призвел до створення карамельної патоки, концетрату глюкози та фруктози. Саме така комбінація шкідлива для організму. Meta.ua зібрала список ознак, які вкажуть на надлишок цукру в організмі.
Цукор викликає стрибок інсуліну, через що ви відчуваєте приплив енергії, а потім її втрату. Поглинаючи солодощі, ви не добираєте білка та клітковини, які дуже важливі для організму.
До того ж, при надлишку цукру нервовий сигнал в організмі не доходить до орексинових нейлонів, які відповідають за цикли сну та неспання. У зв'язку з цим у вас виникає відчуття сонливості. Дослідники помітили, що якщо збільшити кількість сну, то організм перестане потребувати штучних джерел бадьорості, а саме цукру.
Цукор – один із продуктів, який негативно впливає на стан шкіри. Це відбувається через те, що підвищений рівень цукру дає сигнал гормонам виробляти більше шкірного сала. Внаслідок чого закупорюються пори та з'являються прищі.
Ще один вплив цукру на шкіру – слабка рухливість колагену. Через це шкіра втрачає еластичність і з'являються зморшки.
Постійне бажання чимось перекусити ще один сигнал організму, що в ньому багато цукру. Вуглеводи дають організму енергію, а жири та білки відповідають за почуття насичення. Їжа, яка містить багато цукру, зазвичай знежирена і практично не містить білка, тому почуття ситості швидко пропадає.
Під час вживання солодкого виробляється дофамін – гормон задоволення. Мозок запам'ятовує коли йому було приємно, задіює дофамінові центри та просить повтору. Наприклад, секс, наркотики та азартні ігри теж викликають викид дофаміну. При недоотриманні солодощів організм може викликати перепади настрою і ви відчуваєте роздратування, а разом з ним і занепад енергії.
Споживання надмірної кількості цукру бомбардує смакові якості, через що звичні солодощі виглядають недостатньо насиченими. Спочатку може бути важко повернутися до базового рівня, але якщо ви подолаєте себе, то вам буде простіше мінімізувати кількість цукру, що споживаєте. Можливо, навіть щось вам здасться надто солодким і ви відчуєте себе щасливішим, що позбавились від цукрової залежності.
Зовсім відмовлятися від цукру не потрібно, тому що організму потрібна глюкоза. Без неї людина може відчувати втому, слабку концетрацію уваги, важко виконувати фізичні навантаження і навіть можлива непритомність. Але цукор краще отримувати, вживаючи фрукти, ніж цукерки.