Догори
Дати відгук

5 найкорисніших горіхів, які можуть замінити ліки

П’ять видів горіхів, які можуть діяти краще ліків на різні органи і системи організму.

5 хв на прочитання28 Липня 2023, 16:30
Поділитись:

Одна з найцінніших особливостей горіхів – це вміст в них великої кількості омега-3 жирних кислот. Їх регулярне споживання має доведений оздоровчий ефект, що виражається в зниженні рівня холестерину, профілактиці серцевих нападів, інсультів.

Згідно з даними, збільшення кількості з’їдаються людиною горіхів зменшує концентрацію запальних біомаркерів в організмі. Для цього, на думку вчених, потрібно вживати п’ять порцій на тиждень (одна порція – 25 грамів).

Дослідники виділяють п’ять видів горіхів, які можуть діяти краще ліків на різні органи і системи організму.

№1: ароматний мигдаль

Цей смачний горішок — справжній чемпіон користі та поживності.

Всього одна жменька (близько 28 г) мигдалю містить:

  • 161 кКал;
  • 14 г корисних рослинних жирів;
  • 6 г білка;
  • 6 г вуглеводів;
  • 3,5 г клітковини;
  • 37% від рекомендованої добової норми вітаміну Е.

Також, за даними дослідження вчених з Інституту харчових наук та технологій Університету Фучжоу, мигдаль може позитивно впливати на стан мікрофлори кишківника та сприяти збільшенню кількості корисних бактерій, включно з біфідобактеріями та лактобактеріями.

У людей з діабетом мигдаль може сприяти зниженню цукру у крові аж на 30%, але для здорових людей цукрознижуючий ефект чомусь зовсім незначний — свідчать дослідження Університету Аризони.

Тобто, мигдаль цілком може стати повноцінним та дуже корисним перекусом. Але далеко не всі люблять його настільки, щоб їсти без нічого.

Ідея для введення у раціон: мелений мигдаль стане чудовою паніровкою, також його можна додавати у зелені салати та випічку.

№2: вишукані фісташки

Якщо запашний мигдаль — горішок «на любителя», то знайти людину, яка не любить фісташки, буде складно. І не дарма: у нашому корисному рейтингу вони другі.

Жменька фісташок (близько 28 г) містить:

  • 156 кКал;
  • 12,5 г корисних рослинних жирів;
  • 6 г білків;
  • 8 г вуглеводів
  • 3 г клітковини;
  • 3% від денної норми вітаміну Е та 8% від денної норми магнію.

Фісташки також сприяють зниженню цукру у крові — стверджують у Центрі клінічного харчування та модифікації факторів ризику (Торонто), а ще вони можуть знижувати рівень окиснення в організмі, що дуже добре впливає на загальний стан здоров'я.

Ідея для введення у раціон: фісташки — чудовий інгредієнт для соусів, завдяки своєму яскравому, але ніжному смаку та аромату. Також вони підходять для приготування домашнього морозива, кремів та топінгів.

№3: звичайнісінькі грецькі горіхи

Звичні та доступні нам з дитинства, вони не так часто потрапляють у різноманітні топи популярності. А дарма.

Одна жменька (близько 28 г) грецьких горіхів містить:

  • 182 кКал;
  • 18 г корисних рослинних жирів;
  • 4 г білків;
  • 4 г вуглеводів;
  • 2 г клітковини;
  • аж 11% від денної норми магнію.

Грецькі горіхи мають природну протизапальну дію — довели дослідження Департаменту харчування університету Лома Лінда. Саме через запалення в організмі ми не можемо побороти чимало хронічних захворювань, тому це дуже вагомий аргумент на користь грецьких горіхів.

А ще, дослідження проведене серед студентів в Університеті Ендрюса, довело, що грецький горіх дійсно може позитивно впливати на процес мислення.

Ідея для введення у раціон: за логікою дослідження вище, якщо почнете їсти волоські горіхи, то й самі вигадаєте купу способів їх застосування. Але ми все ж радимо спробувати додавати грецькі горіхи у соуси для м'ясних, бобових та овочевих страв.

№4: улюблені пекани

Якщо грецькі горіхи частенько залишають без уваги, то пекан — це популярно, модно та смачно мало не для всіх. Стосовно користі — тут теж все досить добре.

У одній жменьці (близько 28 г) пеканів:

  • 193 кКал;
  • 20 г жирів;
  • 3 г білків;
  • 4 г вуглеводів;
  • 2,5 г клітковини;
  • 8% від денної норми магнію.

Пекан містить чимало поліфенолів, які є природними антиоксидантами. Чотирьохтижневе дослідження Департаменту харчування університету Лома Лінда показало, що люди, які замінили пеканом 20% від денної норми своїх калорій мали поліпшення антиоксидантних профілів, що важливо для здорового функціонування всього організму.

Ідея для введення у раціон: найкраще — подрібнити шматочками та додавати до салатів або випічки.

№5: неймовірна Макадамія

Макадамію називають королевою горіхів, і справа, як виявилось, не лише у ціні. Вона справді має багато корисного у складі.

В одній жменьці (28 г) горіхів Макадамія:

  • 200 кКал;
  • 21 г корисних рослинних жирів;
  • 2 білків;
  • 4 г вуглеводів;
  • 2,5 г клітковини;
  • 1% від денної норми вітаміну Е та 9% від денної норми магнію.

Згідно з результатами досліджень, Макадамія також сприяє зменшенню окисних та запальних процесів у організмі, окрім того, вона дуже поживна, містить багато корисних мононенасичених жирів, які легко засвоюються.

Ідея для введення у раціон: додавайте у фруктові салати — так легкий десерт стане більш поживним, і ви нескоро знову пірнете до холодильника у пошуках солодощів. Макадамія стане чудовим доповненням до сніданку, коли нашому організму необхідний заряд сил.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.