Догори
Дати відгук

12-річний американець став наймолодшим гросмейстером в історії шахів

Попередній рекорд тримався 19 років

2 хв на прочитання04 Липня 2021, 22:09
Фото: 
Абхіманью Мішра / Twitter Фото:  Абхіманью Мішра / Twitter
Поділитись:

Американець Абхіманью Мішра («Абхі») зі штату Нью-Джерсі 30 червня став наймолодшим гросмейстером в історії шахів у віці 12 років, чотирьох місяців і 25 днів. Попередній рекорд 19 років тримався за росіянином Сергієм Карякіним. Про це повідомляє Chess.com. 

«Абхі» ще з раннього дитинства проявляв любов до шахів і встановлював рекорди. У семирічному віці він став наймолодшим експертом Фелерації шахів США, у 10 років, дев’ять місяців і три дні — наймолодшим міжнародним майстром із шахів.

Титул гросмейстера є найвищим у кар’єрі шахіста. Для його досягнення гравцеві потрібно виконати три гросмейстерські норми (вони пов’язані з участю в шахових турнірах певного рівня й умов) і здобути коефіцієнт Ело не менш як 2500.

У травні 2021 року хлопець виконав дві гросмейстерські норми після перемог на змаганнях у Будапешті. У наступних трьох турнірах досягти успіху він не зміг, але в червні спершу досяг коефіцієнту Ело 2500, а потім — переміг на останньому шаховому турнірі в Будапешті.

Турнір дався «Абхі» нелегко: після шести ігор і п’яти балів він програє в сьомій партії гросмейстерові Мілану Пачеру зі Словаччини, але у восьмій партії відіграється в угорського майстра Бенце Лешка — і 30 червня виконує третю гросмейстерську норму.

Мішра побив попередній рекорд, встановлений Сергієм Карякіним у 2002 році (тоді уродженець Сімферополя ще виступав за Україну). Той став гросмейстером у віці 12 років і семи місяців. Лише п’ятьом шахістам вдавалося стати гросмейстерами до 13-річчя, зазначає Chess.com.

Сам Мішра вже повернувся зі змагань додому і планує провести трохи часу із сім’єю. Насправді — зовсім трохи, бо вже 10 липня стартує Кубок світу із шахів, у якому «Абхі» однозначно братиме участь. Змагання триватимуть до 6 серпня.

Нагадаємо, що психологи назвали захоплення, які допомагають людям стати розумнішими.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.