Догори
Дати відгук

11 непомітних ознак того, що ваше здоров’я здає: лікар розповідає, на що варто звернути увагу

Наше тіло говорить із нами пошепки, і якщо ми не слухаємо, воно починає кричати.

5 хв на прочитання30 Січня 2023, 19:42
Поділитись:

Наше тіло попереджає про погіршення здоров’я задовго до того, як у нас діагностують потенційно небезпечні для життя хвороби. Наше тіло говорить із нами пошепки, і якщо ми не слухаємо, воно починає кричати. Про це розповідає доктор медичних наук Лісса Ранкін.

Як зрозуміти цей шепіт? Ось кілька не дуже явних, але досить небезпечних ознак того, що ви втрачаєте здоров'я.

1) Поганий сон. Рівень гормону стресу кортизолу повинен падати вночі, дозволяючи вашому тілу відпочити та зарядитися. Коли ви потерпаєте від безсоння, це часто пов’язано з тим, що ваш рівень кортизолу підвищується вночі в результаті занадто численних стресових реакцій у вашому тілі. Коли ваша реакція на стрес увімкнена, природні механізми самовідновлення вашого тіла вимикаються. Бінго — ви захворіли.

2) Зменшення зросту. Дивно. Два роки тому було 170 см, тепер 169. Чому ви покоротшали? Ймовірно, це тому, що ваші кістки починають дегенерувати в результаті остеопорозу. Старіння не обов’язково означає втрату кісткової маси. Цілком можливо мати здорові кістки все життя.

Щоб захистити свої кістки, переконайтеся, що ви отримуєте достатню кількість природного кальцію, вітаміну D, займайтеся фізичними вправами та — те, що більшість лікарів не призначає — релаксаційні практики, які можуть допомогти вашим кісткам зміцнитися.

3) «Яблукоподібна» фігура. Якщо ваше тіло має зайву вагу навколо талії та живота (він же вісцеральний жир), це іноді називають «яблукоподібною фігурою». Люди з формою яблука, особливо ті, у кого окружність талії більше 90 см, можуть мати вищий ризик метаболічних захворювань.

4) Постійна втома. Звичайно, втома може бути наслідком роботи допізна, а потім раннього підйому для тренування або догляду за дитиною. Ви можете відчувати втому, тому що ваша щитоподібна залоза не функціонує належним чином, ваші надниркові залози згоріли або ваше тіло виснажилося, витрачаючи всі ваші ресурси у спробах захистити вас від токсичного перевантаження, яким ви бомбардуєте свою систему через оброблені харчові продукти, цигарки, алкоголь або вплив довкілля.

Також ви можете відчувати спустошення, тому що ваші реакції на стрес постійно вмикаються, а ваші механізми самовідновлення працюють надто швидко, намагаючись захистити вас від інфекції, раку та цілої низки інших серйозних захворювань. Іноді хронічна втома є єдиним симптомом того, що ваша нервова система застрягла в хронічній, повторюваній реакції на стрес — шепоті, який передує крику вашого тіла. Тому не відкидайте виснаження.

5) Темно-жовта сеча. Зволоження має важливе значення для підтримки здоров’я організму, і коли у вагому організмі достатньо рідини, ваша сеча має бути майже повністю прозорою. Якщо ви зазирнете в унітаз і побачите багато жовтого кольору, ймовірно, ви п’єте недостатньо рідини. Пам’ятайте, що напої з кофеїном або алкогольні напої зневоднюють, а не зволожують, тому віддавайте перевагу воді, трав’яному чи зеленому чаю, кокосовій воді чи зеленому соку.

6) Хропіння. Хропіння може бути єдиною ранньою ознакою апное вві сні — порушення сну, що характеризується обструкцією дихальних шляхів, котра може збільшити ризик легеневої гіпертензії та подальшої серцевої недостатності.

7) Постійне хвилювання. Тривога може перейти в фізіологію вашого тіла та спровокувати захворювання. Але іноді тривога сама може бути результатом гормонального дисбалансу, гіпертиреозу тощо. Якщо ви відчуваєте тривогу без будь-якої причини, попросіть свого лікаря перевірити ваші гормони.

8) Випорожнення кишківника лише раз на день або навіть через день. Здоровий кишківник рухається щоразу під час їди. Це називається «шлунково-кишковий рефлекс». Коли їжа потрапляє в шлунково-кишковий тракт, здоровий кишківник рухається, щоб усунути відходи та звільнити місце для нової їжі.

Коли у вас запор, токсини в організмі можуть просочуватися крізь слизову оболонку кишківника, потрапляти в кров і викликати запалення, що може поставити вас під загрозу цілої низки проблем зі здоров’ям.

9) Постійні застуда та грип. Ми всі щодня стикаємося з вірусами та бактеріями, але здорова людина повинна бути в змозі боротися з цими патогенами більшу частину часу. Якщо ви застуджуєтеся щоразу, коли застуджуються ваші друзі, або хворієте щоразу, коли це роблять ваші діти, можливо, ваша імунна система не функціонує оптимально. Це може не тільки поставити вас під загрозу інфекційних захворювань, а й інших довгострокових проблем зі здоров’ям.

10) Потріскані губи, особливо в куточках рота. Потріскані губи можуть сигналізувати про дефіцит вітамінів групи B, особливо вітаміну B12, що може піддати вас ризику таких захворювань, як анемія. Для отримання простого джерела В12 можна змішати попкорн, оливкову олію, харчові дріжджі (вони є потужним джерелом B12), трюфельну сіль і кайєннський перець.

11) Не чиста шкіра. Якщо у вас часті спалахи вугрів, псоріазу, екземи чи інших висипань, це може свідчити про проблеми зі здоров’ям. Шкіра є найбільшим органом виведення в організмі, і якщо вона реагує, можливо, ваше тіло намагається вам щось сказати. Ваша шкіра може сигналізувати про харчову чи іншу алергію, але дуже часто це ознака того, що ваша нервова система реагує на стрес.

Хоча всі ці ознаки можуть здатися дещо тривожними, пам’ятайте, що ви завжди можете вжити заходів, аби захистити своє загальне здоров’я та благополуччя.

Тимчасом кардіологи попереджають про смертельно небезпечну для життя ознаку високого холестерину.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.