10 найкращих рецептів сирників на будь-який смак

11 хв на прочитання05 Січня 2024, 20:16
Фото: «Здорові люди»

Приготування сирників — справа не складна, якщо набити на цьому руку.

Після новорічних свят варто трохи «розвантажитись» і приготувати щось корисне. «Здорові люди» пропонують 10 рецептів сирників на будь-який смак: класичні, лимонні, овочеві та навіть гострі часникові.

Приготування сирників — справа не складна, якщо набити на цьому руку. У духовці чи на сковороді, із родзинками, фруктами чи часником, пишні й із золотистою апетитною скоринкою — ця доступна та смачна страва завжди виручить господиню. Пропонуємо найкращі рецепти популярної страви з сиру.

Рецепти сирників із сиру на сковороді

Класичні сирники

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

сир — 500 г;

яйце — 1 шт.;

цукор — 3 ст. л.;

борошно — 80-100 г;

сіль — за смаком.

Приготування.

Сир за необхідності протерти через сито. Вбити яйце, додати цукор і сіль, перемішати.

Всипати муку частинами (її може знадобитися менше чи більше — залежно від вологості сиру). Перемішати. Тісто має вийти м'яким і нерідким.

Сформувати круглі, злегка плескаті коржики, обваляти в борошні. Товщина сирника має бути приблизно 1,5 см.

Обсмажити на розігрітій у сковороді олії з двох сторін. Далі поставити їх доходити в духовку за температури 180 ℃ на 6-7 хвилин.

Можна обійтися й без духовки: у разі приготування на сковороді, після того, як одна сторона підсмажиться, сирники перевернути, прибрати вогонь на мінімум і під кришкою довести до готовності.

Сирники з манкою

Фото: «Здорові люди»

Прихильники класичних смаків можуть обійтися базовим рецептом, а ті, хто любить досліди, можуть згасити сирники у солодкій сметанній заливці з корицею та яблуками.

Інгредієнти:

сир — 600 г;

яйця — 1-2 шт.;

манна крупа — 3 ст. л.;

сметана — 2 ст. л.;

цукор — 2-3 ст. л. + 2 ст. л. для соусу;

сіль — дрібка;

сметана — 250 г;

кориця мелена — 1 ч. л.;

яблука — 3 середнього розміру.

Приготування.

Сир розім'яти, покласти цукор і сіль. Вбити яйце, перемішати та додати сметану. Знову розмішати до однорідної консистенції.

Забрати тісто мінімум на 10 хвилин (краще на півгодини), щоб манна крупа набухла.

Сформувати сирники (змочуючи руки у холодній воді), обваляти у борошні.

Злегка стиснути, щоб вийшли товстенькі коржики, й обсмажувати до зарум'янювання з кожного боку.

У варіанті з гасінням яблука помити, очистити та розрізати на половинки. Видалити серцевину.

У глибокий сотейник викласти часточки яблук, потім сирники зверху знову яблука.

Сметану перемішати з корицею та залити сирники, потім згасити.

Подавати з часточками яблук.

Сирники зі смаком лимона

Фото: «Здорові люди»

Сирники з цитрусовою ноткою — чудова страва для сніданку. У них ще можна додати родзинки та курагу.

Інгредієнти:

сир (9%) — 500 г;

яйце — 1 шт.;

цукор — 2 ст. л.;

сіль — 1 дрібка;

борошно — 8 ст. л.;

лимон (цедра) — ½ шт.

Приготування.

Протерти сир через ситечко. Вбити яйце, додати цукор, сіль, потім перемішати.

З помитого й обсушеного лимона зняти цедру. Додати у сирну масу.

Всипати борошно, добре перемішати та сформувати сирники. Якщо тісто липнутиме до рук, їх можна змочити водою чи олією.

Смажити сирники на олії на розігрітій сковороді 3-4 хвилини з кожного боку.

Сирники з бананом

Фото: «Здорові люди»

Простий у приготуванні рецепт смачних сирників порадує і дітей, і дорослих. Бананові сирники можна готувати без цукру.

Інгредієнти:

сир (9%) — 300 г;

банан (великий) — 1 шт.;

борошно (пшеничне або рисове) — 60 г;

яйце (жовток) — 1 шт.;

цукор — 1 ст. л.;

дрібка солі;

олія — 2 ст. л.

Приготування.

Сир протерти й викласти в глибоку миску.

Розбити яйце й відокремити жовток від білка. Білок не знадобиться. До сиру додати жовток, сіль, цукор і борошно. Ретельно перемішати.

Банан почистити і нарізати кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см.

Одну велику ложку сирного тіста викласти на долоню чи стіл і приплюснути. У центр викласти шматочок банана. Защипнути краї нагору так, аби вони закрили бананову начинку, і сформувати сирник.

На сковороді розігріти олію та викласти сирники. Смажити на середньому вогні приблизно 3-4 хвилини, потім перевернути й обсмажувати ще стільки ж.

При подачі полити медом, варенням чи сметаною.

Сирники з грибами

Фото: «Здорові люди»

Страва сподобається тим, хто не любить солодкі варіанти сирників.

Інгредієнти:

сир — 450 г;

яйця — 2 шт.;

борошно — 150 г;

сіль за смаком;

печериці — 350 г;

цибуля ріпчаста — 150 г.

Приготування.

Цибулю очистити, нарізати дрібним кубиком і обсмажувати.

Печериці помити та дрібно нарізати. Додати до цибулі й обсмажувати, поки не випарується зайва рідина.

У миску викласти сир, додати борошно та сіль. Перемішати. Влити яйця та знову перемішати.

Тісто розкотити шаром завтовшки приблизно 0,7 см і посередині лінією викласти начинку. Загорнути тісто так, щоб сформувалася пірамідка.

Обсмажувати «пірамідку» з кожного боку приблизно по 5 хвилин — доки не стане золотистого кольору.

При подачі пірамідку нарізати — сирники повинні вийти трикутної форми.

Гострі часникові сирники

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

сир — 500 г;

борошно — 100 г;

яйця — 2 шт.;

часник — 7 зубчиків;

зелень (цибуля, петрушка, кріп) — 150 г;

олія — 50 г;

сіль і перець червоний — за смаком.

Приготування.

Сир протерти чи подрібнити блендером. Вбити яйця та перемішати.

Часник натерти на дрібній тертці. Додати до сиру.

Зелень помити, обсушити. Видалити тверді частини, дрібно нарубати.

У сирну масу додати гострий червоний перець і нарубану зелень, ретельно перемішати. Сформувати невеликі кульки, приплюснути й обваляти в борошні.

Смажити на розігрітій олії до готовності (приблизно по 5 хвилин з кожного боку).

Сирники у духовці

Ванільні сирники з маком

Фото: «Здорові люди»

Макові сирники можна запекти в сметанній заливці — вийде ніжна та смачна страва.

Інгредієнти:

сир — 300 г;

яйце — 1 шт.;

борошно — 2 ст. л.;

манна крупа — 2 ст. л.;

цукор-пісок — 1 ч. л.;

ванільний цукор — 1 ч. л.;

мак — 2 ст. л.;

сіль — щіпка.

Приготування.

Яйця вбити в миску, додати сіль, цукор і добре розмішати.

Сир розім'яти та змішати з яйцем. Додати манку та перемішати до отримання однорідної маси. Всипати мак. За бажання його можна запарити заздалегідь, тоді він не хрумтітиме на зубах. Усе перемішати. Тісто має бути ніжним та м'яким. Прибрати убік на 10 – 15 хвилин, щоб манка набухла.

Вологими руками сформувати невеликі круглі коржики і запанірувати в борошні пшеничного, злегка придавлюючи. Після кожної потрібно споліскувати руки і знову їх мочити, щоби тісто краще ліпилося.

На сковороді нагріти олію та викласти сирники. Випікати пару хвилин, потім перевернути на інший бік.

Подавати можна як гарячими, так і холодними.

У варіанті гасіння із заливкою необхідно взяти близько 300 г сметани будь-якої жирності, додати до неї кілька столових ложок цукру та дрібку ваніліну.

Готові сирники укласти в жаростійку форму, залити сметанним соусом поставити в розігріту до 180 ℃ духовку на 15 – 20 хв.

Сирники з ягодами

Фото: «Здорові люди»

Можна використовувати як сушені, так і морожені ягоди — вони чудово доповнять масу сиру.

Інгредієнти:

сир (не жирний) — 400 г;

яйця — 2 шт.;

цукор — 3 ст. л.;

борошно — 4 ст. л.;

ванільний цукор — 0,5 ч. л.;

розпушувач — 0,5 ч. л.;

сіль — за смаком;

ягоди сушені (вишня, журавлина, родзинки) — 100 г.

Приготування.

Яйця розбити в глибоку миску, всипати цукор і розтерти.

Сир перетерти, додати борошно, сіль, розпушувач і розмішати до однорідності.

Додати ягоди й акуратно розмішати.

Духовку увімкнути на температуру 180 ℃.

Зручно робити в духовці сирники з сиру з ягодами в порційних формах — силіконових або тефлонових. Викласти ложкою у формочки сирно-ягідну суміш і поставити в духовку приблизно на 30-40 хв, залежно від потужності духовки.

Шоколадні сирники

Фото: «Здорові люди»

Подавати сирники краще з підливою, хоча за бажання її можна замінити сметаною та ягодами. Замість какао використовуйте звичайний шоколад, натертий на дрібній тертці.

Інгредієнти:

сир — 500 г;

какао — 3 ст. л. + 3 ст. л. для підливи;

манна крупа — 4 ст. л.;

яйце — 1 шт.;

цукор — 4 ст. л.;

масло вершкове — 30 г;

молоко — 2 ст. л.;

цукор — ½ склянка;

ванілін — дрібка.

Приготування.

Викласти сир у глибоку миску, додати какао, манну крупу та цукор. Перемішати.

Вбити яйце і перемішати знову до однорідної консистенції. Забрати масу у бік хвилин на 20 – 30, щоб манка набухла.

Потім приготувати шоколадну підливу. Олію викласти в каструльку і поставити на невеликий вогонь. Влити молоко, перемішати. Засипати цукор, какао та ванілін. Помішуючи, тримати на вогні, поки не загусне, потім прибрати убік, щоб остудити.

Духовку включити розігріватись на 180 ℃.

З сиру сформувати довгу ковбаску (діаметром 6-8 см) і нарізати її на скибочки висотою близько 3-4 см. Викласти на пергаментний папір і випікати в духовці близько 30 хвилин.

При подачі полити сирники шоколадним соусом.

Сирники з овочами

Фото: «Здорові люди»

Ще один рецепт для тих, кому набридли солодкі варіанти — сирники з овочами. Склад продуктів у рецепті можна змінювати залежно від переваг.

Інгредієнти:

сир — 250 г;

гарбуз — 150 г;

яйця — 1 шт.;

манна крупа — 1 ст. л.;

морква — 1 шт.;

сметана — 1 ст. л.;

сіль за смаком.

Приготування.

Сир розтерти.

Гарбуз і моркву помити і почистити. Натерти на дрібній тертці.

Моркву викласти на сковороду чи сотейник, злегка обсмажити, додати столову ложку води і тушкувати близько 10 хвилин. Потім додати гарбуз. Все тушкувати приблизно 10 хвилин і прибрати вбік до остигання.

У сир додати овочі, манку, сметану та яйце. Ретельно перемішати.

Сформувати сирники завтовшки близько 2 см. Викласти на застелений пергаментом лист і поставити в нагріту до 190 ℃ духовку. Випікати 20 хвилин, потім перевернути і залишити ще на 10.

Під час подачі можна полити сметаною.

Секрети ідеальних сирників

Фото: «Здорові люди»

Багато залежить від сиру. Він має бути свіжим, якісним і мати однорідну текстуру. У разі сумнівів, краще перетерти його через сито чи збити блендером.

Сир не повинен бути дуже м'яким або рідким — із нього легко повинні ліпитися сирники. Якщо тісто липне до долонь, можна намочити їх або посипати борошном.

Якщо тісто таки вийшло рідким, додайте трохи борошна чи манки, інакше буде складно готувати сирники.

Правильна пропорція — одне яйце на півкілограма тіста. Можна використовувати й більше, але, щоб урівноважити рідину, доведеться використовувати більше борошна, що позначиться на смаку.

Соду (чи розпушувач) при приготуванні на сковороді краще не використовувати — через них сирники втрачають форму. Тільки при випіканні у духовці.

Кількість борошна може відрізнятись від вказаного в рецепті, оскільки сир має різну вологість.

Манна крупа використовується в сирниках як загусник, її можуть замінити кукурудзяний крохмаль, подрібнені вівсяні пластівці, рисове борошно.

Цукру краще класти мінімум. Якщо хочеться солодких сирників, подавайте їх із медом, сиропом, варенням або згущеним молоком.

Урізноманітнити смак сирників можна за допомогою кориці, ваніліну, цедри лимона. Також додають сухофрукти, горіхи, стружку кокосу.

Якщо сирники готуються на сковороді, перед смаженням їх зазвичай обвалюють у невеликій кількості борошна чи манки, хоча це не обов'язково.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: