Догори
Дати відгук

"Ринок покупця": що буде з цінами на нерухомість

3 хв на прочитання14 Листопада 2023, 16:28 610
Поділитись:

Події останніх двох років в корінь змінили загальну картину ринку нерухомості

Понад два десятиліття ринок нерухомості в Україні приваблював капітали, приватні інвестиції та слугував стабільним засобом забезпечення надійності, впевненості в майбутньому, захисту заощаджень і доходів. 

Ми звикли, що мало не будь-яка квартира для власного користування чи здачі в оренду — це надійний актив, який з часом може тільки рости в ціні та приносити прибуток. Проте події останніх двох років в корінь змінили загальну картину та змусили поглянути на це під іншим кутом.

Сьогоднішні реалії дали зрозуміти, що нерухомість — це зовсім не мобільний актив, а ліквідність в умовах страху майже нульова. Тож під впливом цих подій попит на ринку первинного житла скоротився у 3-5 разів від того рівня, який був до 2022року . При цьому понад 80% наявного попиту сконцентровано на об'єктах, які вже введені в експлуатацію або ж перебувають в активній фазі зведення (ступінь готовності понад 60%) з очікуваним завершенням будівництва у першому півріччі 2024 року.

Покупців переважно цікавлять квартири площею від 40 м2 до 70 м2, не вище п'ятого поверху, з наявність паркінгу та охорони, в безпечній відстані від об'єктів критичної інфраструктури, але близько до метро.

Ключовим чинником для ринку нерухомості є демографія. Тут все просто, чим більше людей тим більший попит на житло, але з цим у нас катастрофа: країна досягла 20-річного дна. Відповідно, щороку кількість покупців житлової нерухомості скорочуватиметься, тобто заробляти продавцям буде все важче і важче.

Звісно вливання великих інвестицій в економіку, успіхи ЗСУ могли б стати чинниками росту ринку нерухомості. Також державні механізми могли б якось пожвавити попит на квартири в об’єктах на стадії зведення. Але ми зараз бачимо, що пільгова програма кредитування “єОселя”  не є ефективною. Таких угод не більше 2-3% від загальної кількості схвалених кредитів. За програмою “єВідновлення” отримано до 5 тис. заявок, а кількість сформованих Сертифікатів трохи більше 200.

В підсумку можна припустити, що до кінця 2023 ціни на нерухомість будуть коливатися в межах 1-1,5%. Це при умові, що національна валюта залишиться стабільною.

В подальшому, ринок житла у Києві буде рости завдяки мігрантам. У інших містах буде складніше. Наприклад, Львів наразі є досить стабільним, але коли загальна обстановка в країні покращиться, то може різко впасти у ціні. Адже місто зазнало значного міграційного приросту, завдяки чому ціни на житло, які традиційно були нижчими, наздогнали рівень Києва. Це дещо переоцінено. Тому після стабілізації ситуації, коли з'явиться питання про роботу та комфортне життя, частина населення може переїхати до Києва чи інші міста.

Більше з GreenPost
«Трудяги». Фото: Atsuyuki Ohshima / Comedy Pets
Усміхніться: журі фотоконкурсу кумедних знімків свійських тварин показало роботи фіналістів (ФОТО)
2 хв на прочитання55 хвилин тому
На Одещині засіяли експериментальні поля бавовни
На Одещині засіяли експериментальні поля бавовни (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: UkrMedia
«Ефективний менеджмент»: жінки п'ють більше, ніж будь-коли — ось у чому причина
3 хв на прочитання2 години тому
Врегулювання акцизного податку відповідно до законодавства ЄС
Кабмін схвалив рішення, необхідні для врегулювання акцизного податку відповідно до законодавства ЄС
2 хв на прочитання3 години тому
У Таїланді через екстремальну спеку загинули вже понад 60 людей
1 хв на прочитання4 години тому
Затверджено Технічний регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції
2 хв на прочитання5 годин тому
Фаршировані білі гриби: що може бути смачніше
1 хв на прочитання6 годин тому
Найнезвичайніша смерть у Всесвіті: у NASA показали, як виглядатиме потрапляння в чорну діру
5 хв на прочитання7 годин тому