Догори
Дати відгук

Рожеві фламінго полюбили НПП «Тузлівські лимани»

2 хв на прочитання07 Жовтня 2021, 10:49 1189
Поділитись:

Групою фахівців нацпарку машиною сьогодні прямуємо фіксувати правопорушення на піщаному пересипу Тузлівських лиманів. І, я, майже цілий місяць мандруючи територією нацпарку, мріяв побачити в нашому парку фламінго. Вдалі, через вікно машини, без бінокля, бачу рожеву групку птахів. Одразу подумав що рожеві пелікани, а потім… Ні, вони вже відлетіли. А хто? І одразу. О це так знахідка — це ж рожеві фламінго! Вони були не близько — метрів 300. А вітер дуже сильний, до того ж знімати квадрокоптером в цієї зоні не можна, тож і політ квадрика блокують. Але фотки все ж вдалося зробити, хоча і не дуже якісні. Я особисто вперше бачив зграю в кількості 65 птахів, і, що важливо, — це було в моєму улюбленому національному природному парку.

Відомо, що на початку вересня в НПП «Тузлівські лимани» Дмитро Комаровський зареєстрував першу зграю рожевих фламінго. Тоді багато туристів, особливо бедвотчерів, приїхало до нас у нацпарк спостерігати за ними. Але не всім вдалося їх знайти. Вони мандрували різними мілинами лиманів. І ось сьогодні я, разом з Іриною Вихристюк та Андрієм Балуєвим спостерігали на лимані Бурнас, неподалік від села Тузли 65 птахів. Вони кочували мілинами у пошуках їжі. Тож, якщо хтось мріяв побачити це диво природи наших лиманів, будь ласка, можете їхати та шукати їх у бінокль на лимані Бурнас. Може комусь і повезе.

А ми будемо сподіватися, що рожеві фламінго скоро загніздяться в нашому нацпарку. Тільки потрібно підготувати їм специфічні острови.

В Україні фламінго — рідкісний залітний птах, можливі випадки гніздування якого спостерігалось вперше в 2017 році в районі Сиваша. Перелітний, кочівний і частково осілий вид, фламінго поширений у Європі, Азії й Африці. Фламінго потребує особливих екологічних умов, гніздиться на великих мулистих площах поблизу неглибоких солоних водойм, які мають острівці, де спокійно та багато ракоподібних. Живляться фламінго дрібними ракоподібними, молюсками, личинками мух, одноклітинними водоростями, насінням деяких рослин.

Під час міграцій потрібна охорона від знищення мисливцями та екологічно несвідомими людьми, охорона водойм, і кормової бази потрібної для цього виду. Фламінго охороняється Угодою про афро-євразійських мігруючих птахів, Бонською і Бернської конвенцією, а також Директивою Європейського союзу про охорону диких птахів.

Більше з GreenPost
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання48 хвилин тому
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання2 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому

Черкащина Шахрайство Привласнення землі
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання3 години тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання11 годин тому