Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Російської вакцини проти COVID-19 в Україні не буде. Крапка

Російської вакцини проти COVID-19 в Україні не буде. Крапка

4 хв на прочитання12 Жовтня 2020, 18:10 2529
Поділитись:

Народний депутат Олександр Качура (партія «Слуга народу» – хто б сумнівався) заявив про можливість закупівлі Україною російської вакцини проти COVID-19, а потім ще продублював цю заяву у Фейсбук. Мовляв, якщо ВООЗ рекомендує якусь вакцину, то ми її закупимо, не дивлячись на країну-виробника. А я дуже не люблю, коли починають спекулювати на темі ВООЗ. Олександр Качура або некомпетентний, або просто погано поінформований. Але я схиляюся до думки, що некомпетентний, бо якщо його погано поінформували, то він сам обрав собі таких інформаторів, і це його провина. Насправді на сьогодні в Україні можливі два паралельні сценарії вакцинації проти COVID-19.

Перший сценарій:

Україна що захоче, те й закупить зі свого бюджету.

Другий сценарій:

Якщо Україна зможе отримати від COVAX (це міжнародна ініціатива в рамках GAVI, глобального альянсу з вакцин та імунізації) вакцини для покриття 20% населення у 2021 році, то вона отримає їх безкоштовно.

Про що йдеться?

Є міжнародна ініціатива для того, щоб скоординувати дії та забезпечувати рівні права, доступ для покриття верств населення, які найбільше цього потребують. Одні з країн, які підписали угоду, багаті, і вони виступають донорами, а інші країни – бідні або з економікою нижче середнього, виступають реципієнтами. Україна потрапила до списку 92 країн, які можуть претендувати на безоплатну вакцину. 20% для охоплення вакцинацією вразливих верств населення – це близько 8 мільйонів доз вакцини.

Зараз ідеться про те, що Україна, найімовірніше, отримає вакцину безоплатно, і в першу чергу вона буде запропонована медичним працівникам і особам із груп ризику за віком тяжкого перебігу COVID-19.

У листопаді буде більш зрозуміло, чи це дійсно буде безоплатно, чи, можливо, Україна зробить якусь співоплату – наприклад, 1-3 долари за дозу (це залежить від тих, хто наповнює бюджет фонду). Але це не 100 доларів за дозу як прогнозують зараз.  Це другий сценарій, який абсолютно не виключає того, що Україна закупить вакцину для покриття решти населення у кого хоче і з ким домовиться (це може бути і власний виробник), покриття інших відсотків населення.

Що до того, якою буде ця вакцина, то нагадаю – зараз понад 200 кандидатів вакцин, і з них уже 10 перебувають на третій фазі клінічних досліджень. Російської серед них немає.

Наприкінці жовтня очікуються попередні результати третьої фази дослідження, яка вивчає ефективність, а наприкінці грудня будуть сформовані досьє з результатами, щоб можна було провести їх оцінку вченими, регуляторними органами – наприклад, у США FDA, в Європі EMA або іншими.

10 кандидатів, які перебувають у третій фазі дослідження, мають різних виробників із різних країн, які однозначно не матимуть потужностей, щоб забезпечити потреби планети Земля в вакцині. Навіть у межах однієї України це неможливо. Тому найбільш вірогідний сценарій – що Україна безоплатно отримає вакцину від двох чи трьох виробників, ці вакцини пройдуть відповідні процедури і будуть закуповуватися в рамках проєкт COVAX. Є ще багато питань, які потрібно вирішити відповідно до українського законодавства щодо реєстрації – хто подає заявку, хто оплачує реєстрацію й так далі.

Ми ще не знаємо, яка це буде вакцина, якого виробника, які будуть результати дослідження – чи вакцина буде попереджати тяжкий перебіг, чи розвиток інфекції взагалі. Чи вона буде безпечною для вагітних, для дітей, для людей похилого віку із супутньою патологією тощо. Від цього залежить, які верстви населення будуть підлягати вакцинації. Наразі ми розробляємо пріоритетність вакцинації певних груп населення.

Але вже зараз можна сказати: серед вакцин в рамках COVAX російської точно нема.

Більше з GreenPost
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора