Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Посилення цілісності ланцюгів постачання меблевого бізнесу

Посилення цілісності ланцюгів постачання меблевого бізнесу

4 хв на прочитання09 Вересня 2021, 14:08 1305
Поділитись:

На початку червня в Україні стартував екологічний проєкт «Зелена країна», який передбачає збільшення площі лісів у країні на 1 млн гектарів та висадку 1 млрд дерев протягом наступних трьох років. Окрім очевидних соціальних, економічних та екологічних благ, проєкт значною мірою посилить ресурсну базу меблевого ринку. Незалежно від масштабів заліснення, уряду спільно із зацікавленими сторонами необхідно подбати про раціональне та невиснажливе використання лісових ресурсів. Цей процес обов’язково має передбачати встановлення бар’єру на шляху незаконної діяльності та проникнення незаконно добутої деревини до ланцюгів постачання лісопромислових підприємств.

Разом із глобалізацією, розвитком світових ринків та створенням нових бізнес-можливостей зростає і рівень загрози для лісів планети. За даними ООН, нелегальна торгівля деревиною посідає третє місце у списку транскордонних злочинів та оцінюється у 152 млрд доларів США. На жаль, нам відомо про випадки використання FSC в оборудках, зокрема для «обілення» деревини сумнівного походження.

Міжнародна співпраця відкриває нові можливості для кооперації, інвестування, розвитку інновацій, зростання культури виробництва та відповідальності бізнесу. Проте разом із цим мають місце й негативні явища, пов’язані з маскуванням під відповідальний бізнес задля потрапляння на екологічно чутливі ринки. Розуміючи ці та інші виклики, FSC спільно з партнерською організацією ASI започаткували роботу над сучасними дієвими рішеннями для протидії шахрайським схемам та посилення цілісності ланцюгів постачання в Україні.

Діяльність із протидії включає три складові: виявлення, розслідування та попередження. Виявлення передбачає аналіз ланцюгів постачання та торгових потоків деревини, а також вивчення повідомлень від різних зацікавлених сторін про ймовірні порушення компаній, які задекларували прихильність цінностям FSC (детальніше про реєстрацію інцидентів на сайті https://www.asi-assurance.org/s/incidents). Розслідування включає дослідження фактів порушень із виїздом на місце та перехресною перевіркою операцій купівлі-продажу FSC сертифікованої деревини (верифікація транзакцій). У той час як попередження зміцнює нормативну базу FSC на основі виявлених сценаріїв шахрайства. Така комплексна робота дозволила відкликати та заблокувати сертифікати 30 українським компаніям.

Беручи до уваги попередні розслідування та повідомлення про можливі порушення цілісності ланцюга постачання, ASI проводить верифікацію транзакцій для груп продукції з високим ризиком: деревне вугілля та дубові підлогові покриття. Лише нещодавно Мінекономіки підготувало законопроєкт, яким передбачається застосування обов’язкового сертифіката походження лісоматеріалів. Це означає посилення державного контролю за обігом для зазначених груп продукції.

FSC Україна займає проактивну позицію в питаннях протидії недоброчесному бізнесу. Так, організація вже втілює низку проєктів в Україні, зокрема:

1) Завдяки проєкту цілісності ланцюгів постачання вугілля в Україні були визначені найбільш поширені сценарії шахрайства з деревним вугіллям. Значна частина компаній втратила не тільки сертифікати, а й можливість їх відновити. Зокрема, минулого року започатковано новий проєкт, який передбачає попередню перевірку претендентів вугільників для отримання FSC-сертифікату на предмет доброчесності. В цьому році він буде продовжений, а його дія буде поширена на всіх претендентів на отримання FSC-сертифікату.

2) Інноваційним рішенням стане старт проєкту Wood ID — технології аналізу деревного волокна, що дозволить відстежувати деревну породу та місце її заготівлі. Зібрані зразки дерев стають свого роду ідентифікаторами походження деревини з певної місцевості, що дасть змогу викривати невірну заяву щодо місця заготівлі.

3) Цьогоріч уперше розпочинається тестування технології блокчейн, яка дає змогу фіксувати операції купівлі-продажу деревини в реєстрі, який не можна змінити. Таким чином цифрові інновації приходять на заміну паперовим системам, які не захищені від фальсифікації чи шахрайства в наданні недостовірної інформації про FSC-сертифіковану продукції.

Окрім протидії недоброчесному бізнесу, FSC Україна також працює над розв'язанням наявних проблем розвитку лісового сектору. Зокрема функціонує майданчик для багатостороннього діалогу та пошуку спільних рішень «Лісові діалоги», а також підтримується партнерський проєкт WWF «Українська лісова платформа».

Які ж можливі рішення для посилення цілісності ланцюгів постачання меблевого бізнесу?

По-перше, лісопромислові компанії мають відігравати більш активну роль у здійсненні позитивних змін через розробку програм корпоративного контролю (комплаєнсу) серед членів профільних асоціацій і запровадження кодексу відповідального бізнесу.

По-друге, недооцінка бізнесом важливості збереження цілісності ланцюга постачання, сталості та легальності джерел походження лісоматеріалів є загрозою стратегіям розвитку в контексті посилення «зелених» тенденцій світової економіки.

І по-третє, перспективи меблевого виробництва значною мірою залежатимуть від систематизації їхніх бізнес-моделей і завдань, визначених глобальними цілями сталого розвитку та принципами соціальної відповідальності.

Більше з GreenPost
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання25 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитаннягодина тому
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання2 години тому
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання3 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання4 години тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання6 годин тому