Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок поставлено під удар

Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок поставлено під удар

3 хв на прочитання03 Вересня 2021, 15:50 2096
Поділитись:

Поки країна відпочивала на літніх канікулах, Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення згідно з яким ми будемо дихати викидами найбрудніших вугільних електростанцій в Європі довше на декілька років.

Міністерство енергетики України вже підготувало проєкт рішення КМУ та проводить його погодження з ЦОВВами.

А як же громадськість, спитаєте ви? А сьогодні останній день подачі зауважень до цього рішення. Так, і ми дізналися про нього лише вчора.

Якщо детальніше.

Ми проаналізували 16 сторінок таблиць-додатків до НПСВ дрібним шрифтом. За це окреме прокляття міністерству, бо це тупо відскановані порівняльні таблиці з ворду, без жодного виділення того, що планують міняти. Ну нічого, ми встигли це проаналізувати.

І виходить:

1. Загалом 37 установкам (енергоблоків, під’єднаних до однієї газовідвідної труби) дадуть ще від одного до п’яти років можливості труїти українців. Це зміни у додатку 3.

Жодних змін у зворотному напрямку (зменшення строків для більш старого обладнання) проєктом не планується.

2. Що стосується установок, які мають обмежений термін експлуатації в 20 та 40 тис. годин роботи, то їм продовжили кінцеву дату виводу приблизно на 10 років (до 2033 року) для 24 установок.

3. Також у додатку 3 прибрали опис технічних рішень, які мають знижувати викиди. Тобто тепер власники установок на власний розсуд будуть обирати таке обладнання, без погодження з відповідальним органом.

І вишенька на торті цього безладу. Ви ж пам’ятаєте, що зміни до НПСВ вже вносились у 2019 році. Так ось на сайті раді виклали новий текст розпорядження, а додатки не змінили. Тож офіційно, актуальним документом в країні значиться перша редакція НПСВ 2017 року. А міністерство у своїй порівняльній таблиці відображає дані 2019 р. Дурдом.

Але головне, що це демонструє — що немає жодної відповідальності за порушення умов НПСВ.

Головне, що не вдалося лобістам вугільної енергетики — перенести кінцеві строки реалізації НПСВ, бо це має погодити Секретаріат енергетичного співтовариства. Міністр енергетики Герман Глущенко в інтерв’ю сказав, що не підтримує перенос кінцевих строків реалізації на 2038 р. з екологічних критеріїв. Сподіваюсь, міністр і надалі буде тримати цю позицію.

Наші зауваження відправлені і ви сьогодні також можете приєднатися та відправити їх, якщо не погоджуєтесь із тим, що нас знову планують довше труїти.

Нагадаю. Викиди забруднюючих речовин від українських теплових електростанцій, є найвищими в Європі. Згідно з аналізом даних офіційної статистики викидів за 2018–2019 роки, проведеного міжнародним аналітичним центром EMBER, українські ТЕС продукують 72 % всіх викидів токсичного зольного пилу від теплової енергетики в Європі.

За оцінками міжнародних експертів, забруднення повітря, спричинене викидами від українських ТЕС у 2019 році, спричинило понад 2,5 тисяч смертей в Україні, 1,3 тисяч смертей у сусідніх країнах ЄС, а також понад тисячі смертей — в інших країнах регіону. Загальні економічні збитки від спричинених цим забрудненням захворюваності, смертності та втрат працездатності оцінюються у 8,4 млрд євро, з яких 3,2 млрд євро — втрати української економіки.