Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Міжнародний форум сталого розвитку – 2023: куди рухається Україна

Міжнародний форум сталого розвитку – 2023: куди рухається Україна

2 хв на прочитання25 Вересня 2023, 19:53 812
Поділитись:

У Києві наприкінці вересня пройшов Міжнародний форум сталого розвитку. Загалом, він тривав два дні. Першого дня захід відбувся у столиці України, наступного ж дня форум проходив у Гаазі (Нідерландах). Хочу розповісти про власні враження та емоції від побаченого і почутого у Києві.

Цього року спікери та спікерки найбільшу увагу приділили повоєнному відновленню України. Лунало чимало заяв і цікавих думок від влади, бізнесу й експертного кола щодо відбудови України — найважливішою тезою стала думка про те, що відновлення має базуватися на зелених підходах та сталому розвитку. 

У Мінвідновлення звернули увагу на те, що нині українці вже відбудовують зруйноване війною житло з урахуванням енергоефективних практик — і це великий плюс, адже дає змогу в перспективі заощаджувати як ресурси планети, так і власні кошти домогосподарств. 

У Мінсоцполітики водночас вважають, що сталий розвиток України має ґрунтуватися на тому, що після війни люди мають не розраховувати на постійні соціальні виплати від держави, а орієнтуватися тільки на сервісні послуги держави.

Потрібно адаптувати людей до реалій, надавати роботу та підтримку в межах можливостей держави та заохочувати до самостійності, зауважила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Крім того, багато уваги на форумі приділялося психологічним проблемам, перед якими постала нація. Спікери висловили переконання, що ментальна та психологічна підтримка є основою сталого розвитку України. Для цього бізнес, держава та суспільство вже співпрацюють між собою та створюють різні інструменти підтримки людей, бо впевненість формує стабільність і сприяє переоцінці задля подальшого прогресу особистості.

Говорили й про екологічні реформи та екозаконодавство, що має базуватися на Green Deal (Європейському зеленому курсі), тобто на впровадженні ініціатив, які ставлять за мету, зокрема, запровадження циркулярної економіки, захист біорізноманіття, зменшення викидів парникових газів та відмову від викопного палива. 

Загалом, Міжнародний форум сталого розвитку став цікавим майданчиком для дискусій і запитань-відповідей журналістів та експертів до представників влади та бізнесу. 

Наостанок хочеться наголосити: громадськість очікує від української влади справжнього поступу у виконанні екологічних реформ — адже у 2023 році Єврокомісія оцінила виконання українського плану в сфері збереження довкілля на шляху до євроінтеграції в один бал. Охорона довкілля отримала найнижчу оцінку не через війну, а через те, що держава не впроваджує необхідне екологічне законодавство, що є одним з умов для вступу України до Євросоюзу.