Догори
Дати відгук

ГЕНЕРАТОРИ: заборонити не можна використовувати

4 хв на прочитання22 Липня 2024, 16:20 1031
Поділитись:

В Україні часті відключення електроенергії, спричинені різними факторами, зокрема військовими діями, стали звичною реальністю для багатьох громадян. У таких умовах генератори часто стають критично важливими джерелами електропостачання. Проте, неуважне використання цих пристроїв може призвести до серйозних наслідків для здоров'я.

Небезпека від чадного газу

Основною небезпекою, яка виникає при використанні генераторів, є викид чадного газу. Під час відключень світла, особливо у холодну пору року, спокуса розмістити генератор ближче до або всередині житлових приміщень для зручності чи захисту від негоди зростає, що істотно збільшує ризик отруєння чадним газом.

Чадний газ утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Цей газ невидимий та не має запаху, тому виміряти його концентрацію можливо лише за допомогою спеціальних пристроїв. Використання генераторів, особливо в закритих або погано вентильованих просторах, може призвести до накопичення цього газу до небезпечних рівнів.

В Україні вже зафіксовані непоодинокі випадки отруєння людей чадним газом від генераторів, частина з яких – летальні. Особливо небезпечним є намагання людей встановлювати генератори у житлових приміщеннях та на балконах і у підвалах житлових будинків.

Заслужений педіатр та професор Євген Комаровський зазначив, що лікування від отруєння чадним газом від генераторів практично немає.

Коли чадний газ потрапляє в організм через дихання, він з'єднується з гемоглобіном у крові, ускладнюючи перенесення кисню до тканин, що спричиняє швидке відчуття його нестачі. При тривалому вдиханні газу, залежно від його концентрації, симптоми можуть ставати серйознішими.

Симптоми отруєння чадним газом можуть включати головний біль, запаморочення, втому, утруднене дихання, сухий кашель, нудоту і блювоту. Вони часто є непомітними та можуть бути сплутані з грипом або харчовим отруєнням, але без підвищення температури. Серйозніші симптоми включають втрату рівноваги, зору, пам'яті та свідомості, що може статися протягом декількох годин при високій концентрації газу.

Дизельні та бензинові генератори, які українці масово використовують в реаліях війни, створюють шум на рівні 88-95 дБ, при нормативних показниках до 55 дБ вдень та 45 дБ вночі. Постійне використання генераторів також може спричинити психологічний тиск, оскільки люди постійно знаходяться в стані невизначеності та тривоги щодо доступності електроенергії. Окрім цього, шумове забруднення має накопичувальний ефект, пригнічує нервову систему та стимулює вироблення гормонів стресу.

Під впливом шуму від роботи генераторів знижується концентрація, погіршується розумова активність, розвивається безсоння, а також з’являється ризик появи психічних розладів, депресії чи тривожності.

Рекомендації для безпечного використання

Використання генераторів потребує вжиття певних заходів безпеки для зниження ризику отруєння чадним газом:

  1. Вентиляція: ніколи не використовуйте генератори всередині житлових приміщень. Завжди розміщуйте генератори на відкритому повітрі, подалі від вікон, дверей та вентиляційних отворів. Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання. 
  2. Регулярне технічне обслуговування: підключення генератора повинен здійснювати кваліфікований електрик, неухильно дотримуючись інструкції з підключення та експлуатації. Перевіряйте генератори на наявність технічних несправностей та протікання газу.
  3. Детектори чадного газу: інвестуйте кошти у покупку детекторів чадного газу із звуковим сигналом, щоб вчасно виявити його наявність.
  4. Захист від шуму: використовуйте засоби захисту слуху та ізоляцію шуму де це можливо, щоб зменшити вплив постійного шуму від генераторів.

Постійне використання генераторів в Україні в умовах частих відключень електроенергії вимагає відповідального підходу та усвідомлення потенційних ризиків. Генератори під час роботи виділяють чадний газ, який є смертельним для людини. Тому використовувати їх можна лише на відкритому просторі – у жодному разі не у приміщеннях, під’їздах чи балконах. Також має бути дотримана відстань від будівлі – це забезпечить правильний відвід продуктів згоряння.