Догори
Дати відгук

COP26 ClimateSummit

6 хв на прочитання15 Листопада 2021, 10:35 1715
Поділитись:

Однією з найбільших подій нашого часу став COP26 ClimateSummit —  найбільший міжнародний форум в історії Сполученого Королівства.

Масштаб заходу можна було відчути, лише побачивши все із зсередини. Саміт, у якому взяли участь 39 502 зареєстрованих делегатів із майже 200 країн світу, 120 голів держав та урядів, 3781 медіа, лідери галузі та ті, хто творить зміни, щоб домовитися про амбітні та критичні дії, які світ повинен буде вжити, щоб захистити нашу планету, обмеживши глобальне потепління до 1,5 градусів за Цельсієм. Якщо країни навіть повністю виконають зобов’язання у протидії змінам клімату, це все одно призведе до потепління планети на 2,7°С до кінця ХХІ сторіччя. Все, що понад 1,5°С, — несе згубні наслідки, а отже потрібно діяти вже зараз.

Тож ключовим завданням СОР є перегляд національних повідомлень і кадастрів викидів, поданих сторонами. На основі цієї інформації СОР оцінює наслідки заходів, вжитих країнами, та прогрес досягнення кінцевої мети Конвенції.

СОР збирається щороку, якщо Сторони не приймуть іншого рішення. Перше засідання відбулося у Берліні (Німеччина) у березні 1995 року.

Але що таке кліматичний саміт і чого він прагне досягти?

На думку провідних кліматологів світу, зміна клімату відбувається у безпрецедентних масштабах, і звіт МГЕЗК (вчені Міжурядової групи експертів зі зміни клімату — члени ООН, що раз на п’ять років публікує звіти про оцінку зміни клімату у світі) 2021 року став найстрашнішим за всю історію, застерігаючи, що людські дії викликали та будуть спричиняти такі події, як екстремальна спека, сильні опади, посухи та тропічні циклони.

Однак у звіті також повідомляється, що ще є час діяти, але це має статися негайно. Обмеження зміни клімату залежатиме від сильного та стійкого скорочення викидів парникових газів від діяльності людини, наприклад спалювання викопного палива. Тож, енергетична галузь — стратегічна у боротьбі зі змінами клімату.

Однією з ключових цілей COP26 є впровадження політики, яка дасть змогу світу в цілому досягти чистого нуля. Це означає скорочення наших викидів парникових газів до рівня, за якого глобальне потепління буде підтримуватися нижче 1,5 градуса, і в результаті ми збережемо планету, придатну для життя громад і природи.

У ЗМІ вже наростає галас, і є великі очікування щодо рішучих дій протягом наступного року, коли нам чітко сказали, що час для подолання кліматичної кризи закінчується. Кліматичний саміт СОР26, численні переговори та заходи, які відбулися навколо нього, мають на меті об’єднати світ, щоб зробити все можливе для захисту нашої планети.

Як мої гроші туди потрапляють?

На COP26 велика увага була приділена мобілізації фінансування для кліматичних заходів. Дії щодо клімату для досягнення наших цілей потребують значних фінансових інвестицій, і кожен: від великих корпорацій до звичайних людей, повинен зіграти свою роль у вивільненні трильйонів фінансів приватного та державного секторів, які необхідні для забезпечення глобального чистого нуля. Так, це грандіозні інвестиції, і там, де потрібна така сума грошей, відбуваються інтенсивні переговори між світовими лідерами на саміті, який і є таким інструментом для акомуляції фінансових грантів.

Проте обіцянки, надані в межах Паризької угоди ще у 2015 році, мобілізувати 100 мільярдів доларів щорічно на підтримку цілей кліматичних заходів, не були виконані. Останній звіт BankTrack: BankingonClimateChaos 2021 поділився приголомшливою статистикою про те, що з моменту підписання Паризької угоди 60 найбільших банків світу вилили 3,8 трильйона доларів на викопне паливо! Тож зрозуміло, що фінансові установи просто не виконують дії, необхідні для підтримки цих цілей. Але що ми можемо зробити?

Не тільки політики, які дискутували за столом на COP26, можуть змінити ситуацію. Звичайні люди, як ти і я, теж можуть. І зрозуміло, що бажання є. У 2019 році був опублікований звіт уряду Великобританії: «Інвестиції у кращий світ», у якому розглядалося бажання громадськості до сталого інвестування. Результати показали, що 68 % заощаджувачів у Великобританії хочуть, щоб їхні інвестиції враховували вплив на людей і планету разом із фінансовими показниками.

Тож перед обличчям інституційної та урядової бездіяльності настав час для таких людей, як ми, проголосувати своїми ногами (та кишенями) і стати лідером у фінансуванні кліматичних заходів!

Що з цього атому?

Оскільки ядерна енергетика все більше визнається як важливий гравець у досягненні глобального нуля до 2050 року, Всесвітня ядерна асоціація та ширша ядерна спільнота відвідали Глазго, щоб пояснити, чому ядерна енергія має бути в центрі будь-яких планів дій щодо боротьби зі зміною клімату — тому що це перевірене, низьковуглецеве, цілодобове джерело енергії, що масштабується.

З моменту свого створення понад 20 років тому Всесвітня ядерна асоціація представляла світову ядерну промисловість на багатьох із цих конференцій щодо зміни клімату.

За тиждень у Глазго я брала участь у багатьох різних заходах, розмовляла з делегатами з усього світу — розмови, які у багатьох випадках триватимуть ще довго після того, як ми всі залишили Шотландію.

Багато країн взяли на себе зобов’язання досягти нульових викидів, припинити використання вугілля та скоротити викиди метану, у тому числі з викопного газу. Але ця конференція може бути лише першим кроком на шляху до чистого нуля.

Ми сподіваємося, що наші політичні лідери приймуть виклик і розроблять термінові, прагматичні та дієві плани, щоб ці обіцянки стали реальністю.

А для цього нам знадобиться швидке впровадження всіх перевірених і доступних низьковуглецевих технологій, у тому числі ядерних.

На цьому COP ще більше країн визнали ядерну енергію за її роль у боротьбі зі зміною клімату… Про це — в моєму наступному блозі.

Більше з GreenPost
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання42 хвилини тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитаннягодина тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання3 години тому
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання4 години тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання4 години тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання5 годин тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання6 годин тому