Догори
Дати відгук

Чому у Києві не можна дихати

3 хв на прочитання17 Квітня 2020, 13:10 1480
Поділитись:

Як отримати інфомацію про стан довкілля

Хочете знати причину? Чому у Києві сьогодні, 17 квітня зранку і всю ніч смерділо димом, чому міжнародні сервіси і мережа громадських станцій моніторингу Екобот показували перевищення рівнів забруднення за різними шкалами оцінки та показниками?

І я хочу. Але ну нас з вами нічого не вийде. Ми не дізнаємося достеменно, через що саме сталося забруднення. Ми не виявимо тої точки, яку треба загасити, зупинити, роботу якої треба блокувати.

Але ми можемо змінити ситуацію і домогтися чистого повітря і у столиці, і у інших містах та містечках. Як?

Спочатку усе ж про можливі причини смороду. У Києві майже щодня стаються масштабні пожежі. Згорів склад лаків і фарб на Солом’янці, згоріло Виробниче приміщення з деревообробки на території Радіозаводу в Дарниці, трансформаторна підстанція 

Горить під Києвом. Згоріли виробничі приміщення шкідливих виробництв біля Вишгорода, наприклад.

Що саме згоріло і де сьогодні вночі і звідки натягнуло дим? З Чорнобиля де знову піднімає голову пожежа? З Голосіївського лісу, де рятувальники ледве-ледве зупинили вогонь? Не знаю. І – ніхто не знає точно.

У нас немає структури, яка на постійній основі якісно моделює ситуацію із забруднення повітря. Тому що у нас, по-перше, немає системи моніторингу. Державна – давно застаріла і фізично і морально, громадська (Екобот) – не може забезпечити потрібний для моделювання рівень якості даних. Дані міжнародних систем моніторингу, які базуються на даних супутників теж не годяться: аналіз знімків має доповнюватися, перевірятися даними наземних станцій моніторингу, про які ми щойно поговорили.

Але навіть якби ці первинні дані були, хто має їх обробляти? Український Гідрометцентр? Так, там є фахівці і деяке обладнання. Але це обладнання також потребує кардинального оновлення, треба розробляти або купувати сучасні програми обробки інформації. Коли це станеться? Гммм. Гідрометцентр працює у складі ДСНС – Державної служби з надзвичайних ситуацій. Яка у свою чергу є, фактично, частиною… МВС – Міністерства внутрішніх справ. Чи є серед пріоритетних завдань МВС якісний моніторинг повітря і якісне повітря взагалі? Так отож…

А що профільне відомство? А нема профільного. Мінприроди нинішня влада об’єднала з Міненерго. Учора призначили якраз в.о. міністра цього гібриду. Вона чистої води енергетик. І у своїй «тронній» промові чітко сказала: «Мій пріоритет – підняти енергетику».

Може заступники за неї справляться? Є ж там ціла купа, які відповідають за екологічну частину роботи. Ніт. Бо навіть якби хотіли, то грошей на це уряд не дасть. У понеділок, 16 квітня, Верховна Рада України прийняла зміни до державного бюджету на 2020 рік 

«У бюджеті було передбачено 100 млн грн, які планувало Мінекоенерго витрати на встановлення професійних стаціонарних станцій моніторингу якості повітря. Фінансування повинно було здійснюватися 50/50 з місцевими бюджетам, що би дало можливість залучити в загальному 200 млн грн. Як результат – в Україні з'явилося б декілька станцій, які б могли показувати реальний результат якості повітря в онлайн режимі», – пише у своєму блозі Олена Колтик. Вона була радницею міністра Мінекоенерго Олексія Оржеля, тому знає, про що пише.

 Як змінити ситуацію? – змусити уряд, владу, президента (хоча начебто не його парафія, але реально центр ухвалення рішень – на Банковій, 6) змінити своє ставлення до довкілля і здоров’я людей. Як саме – це окрема розмова.