Сергій Коваленко3 мин на прочтение27 Октября 2021, 00:34
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповідає, що з настанням осені побільшало пацієнтів із загостреннями аутоімунних захворювань: аутоімунного тиреоідиту, ревматоїдного артриту, шкірних захворювань.
Аутоімунні захворювання розвиваються тоді, коли імунна система атакує власні тканини, пояснює лікар.
Дієтолог дає рекомендації з протизапального харчування з акцентом на зниження аутоімунних реакцій.
- Нормалізувати спосіб життя, не дозволяти хронічним стресам домінувати. До хронічних стресів належить і щоденне недосипання (сон по 5-6 годин, пізне хаотичне лягання спати), щоденне споживання промислових солодощів, фаст-фуду, нездорових жирів, таких, як маргарини, «легкі масла», використання агресивних побутових засобів (пральні порошки, миючі засоби тощо), куріння, алкоголь.
- Включати різноманітні джерела білку в кожний основний прийом їжі. В стресовій ситуації інтенсивно розпадаються білки слизових, імунних органів, що знижує захисну функцію епітелію та роботу імунної системи. Яйця, страви із нежирного м'яса, печінки, кисломолочних продуктів, зеленого горошку.
- Вживати продукти, багаті на холін, лецитин, не боятися присутності незначної кількості холестерину (жовтки яєць, м’який кисломолочний сир 5-9 % жирності, вершки, сметану). Можна і невеличкий шматочок сала. При підвищенні вмісту цих молекул у клітинах ті стають менш проникними до пошкоджуючих факторів. Окрім того, ці речовини необхідні для синтезу гормонів кори наднирників (глюкокортикоїдів), які мають протизапальну дію.
- Зменшити до мінімуму олії, багаті на омега-6 жири (будь-які промислові жири типу маргаринів, соняшникову рафіновану олію). Вони не лише стимулюють запалення, а й пригнічують синтез протизапальних гормонів наднирників.
- Вживати менше солі. Їжа, яка нас оточує, переважно проходить процес переробки та приготування і майже вся вона додатково посолена. Натрій (сіль) є антагоністом важливого мінералу — калію. Калій не лише запобігає накопиченню рідини в організмі, а й активно використовується при стресі. Високий вміст натрію в раціоні активує експресію генів у макрофагах та стимулює продукцію імунних клітин, які спричинюють запалення та аутоімунні процеси.
- Вживати продукти, багаті на вітамін D — він має протизапальну дію й активний при поєднанні з магнієм.
- Включати продукти, багаті на природні антиоксиданти та вітамін С- ягоди калини, чорноплідної горобини, смородини, чорниці, гранату, зелень, капусту всіх сортів тощо
- Обов'язково включати продукти, багаті не лише на клітковину (овочі, горіхи, крупи), а й пектини (те, що надає желюючих властивостей) — печений гарбуз, тушована морква та буряк, сливи свіжі та запечені, печені яблука. Пектини поглинають циркулюючі імунні комплекси та зменшують аутоагресію.
- Харчуватися різноманітно і дотримуватися режиму харчування. Часте споживання їжі, особливо однакової, а також безпосередньо перед сном, активує запальні процеси.
Також ми розповідали, що дієтолог пояснює, чому так багато товстих і хворих.