Догори
Дати відгук

Дієтолог пояснює, чому так багато товстих і хворих

Нас не вчили найголовнішого. Але це просто можна виправити.

3 хв на прочитання24 Жовтня 2021, 07:56
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповідає, що у її пацієнтів часто буває бажання отримати все й відразу: втратити десятки кілограмів («мені потрібно за місяць»), які наростали роками. Якщо через місяць змін не видно, все, опускаються руки, «до ср@ки той спортзал, ті дієти, вже як є».

Дієтолог вважає, що нас не вчили найголовнішого — що за все потрібно боротися.

« Хочеш бути освіченим? Зусилля — і вивчиш. Хочеш знати мови? Без паніки цілеспрямовано опановуй. Хочеш бути струнким? Рухайся, не потакай своїм інстинктам наїстися пельменів, салямі, печива, залитися лимонадом і закурити сігарєтку, чи по-новому, вейп. Харчова індустрія своєю неприродньою їжею і напоями зробила нас харчовими наркоманами, а ми ще більше потрапляємо в цей зашморг. І дітей своїх туди ж. Зняти зашморг? Так це ж зусилля. Хороші стосунки? Це також зусилля. Здоров’я — зусилля. Здорове життя – зусилля», — підкреслює Оксана Скиталінська.

Від нерозуміння базових речей так багато у світі проблем, переконана вона.

Чому так багато товстих і хворих (а буде ще більше)?

«Бо, щоб бути здоровим, треба робити хоча б базові, еволюційно сформовані потреби: харчуватися простою їжею, яку можна ідентифікувати, їсти нечасто, багато рухатися, спати, не ігноруючи світловий день, бути поближче до природи. Постійно розвиватися, не закисати. Не боятися. А це потребує зусиль. Бо проста морква з буряком — то не стільно, а от матча з авокадо — інша річ. Оселедець — та ну, а дорадо — то вже по-елітному. Їсти двічі-тричі на день — то зусилля. Бо простіше жувати без кінця, індустрія спонукає купувати і їсти-їсти-їсти, всі дієтологічні асоціації світу радять перекуси, бо «мозок потребує глюкози» (а мозок уже задихається від запалення й інсулінорезустентності, від чого й гормональні порушення, і всі інші). Пострибати на скакалці, повіджиматися, попідтягуватися і просто швидко походити -- то якась же фігня. Серйозні люди ходять лише в круті спортзали і фітнес-клуби в крутих штанях і фірмових кросівках. Спати рано? А серіали? Та й просто облайкати всіх треба в інстаграмі і фейсбуці. Ще й у Тік-току», — говорить Оксана Скиталінська.

Вона вважає, що життя ніколи не пізно зробити здоровішим, простішим і щасливішим.

Наприклад, завтра випити воду і лише після того, як добре порухаєтесь, з'їсти простий сніданок. Якщо є зайва вага, обід можна пропустити (навіть сніданок також). Повечеряти. І тим часом реалізовувати свої (а не чужі) мрії.

«Зусилля. Але життя варте найбільших зусиль. Не вірите? Поспілкуйтеся з тими, хто переніс інсульт чи інфаркт», — говорить лікар.

Також ми розповідали, що робити, якщо хочеться «заїсти» стрес.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.