Як вибрати диню та кавун, щоб не отруїтися — радять епідеміологи

1 мин на прочтение01 Июля 2023, 19:04
Фото з відкритих джерел

Чотири прості рекомендації.

Сезон фруктів та овочів у розпалі. На прилавках уже з’явились і баштанні культури. Проте, купуючи їх, важливо звертати увагу не лише на ціну, а й на якість. Фахівці Горецького центру гігієни й епідеміології пояснили, як обрати баштанні так, щоб не отруїтися.

Фахівці розробили чотири прості рекомендації.

По-перше, слід купувати тільки цілі, чисті плоди, без тріщин і лише в місцях, дозволених до торгівлі.

По-друге, важливо звертати увагу на умови зберігання баштанних культур (кавун чи диня не повинні лежати на землі чи на асфальті), особисту гігієну продавців і санітарне утримання прилеглої території. Покупець має право вимагати у продавця надання свідоцтва про якість і безпеку, де мають бути відображені лабораторні дослідження на пестициди, нітрати, токсичні елементи, радіонукліди.

По-третє, щоб не допустити харчових отруєнь при вживанні баштанних культур, не варто, купуючи кавун або диню, просити розрізати плід, тому що мікроби з брудної поверхні потрапляють у цукристе середовище і можуть спричинити інфекційне захворювання.

По-четверте, перед вживанням баштанних їх обов'язково слід вимити.

Крім того, епідеміологи радять не зловживати кавунами — адже це може спричинити загострення хронічних захворювань.

Також ми розповідали, чому не варто поспішати купувати кавуни.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: