Вверх
Дать отзыв

Виявити трансжири, щоб урятувати своє серце: радить дієтолог

На упаковці ніхто не пише «трансжири» — це слово маскують під іншими назвами.

3 мин на прочтение01 Декабря 2021, 07:38
Поделиться:

«Сучасна газета» пояснює, що трансжири належать до ненасичених жирних кислот, а проте вони отримані штучним способом.

Лікар-терапевт, дієтолог Людмила Паламарчук розповідає, що перший у світі трансжир – маргарин — утворився, коли одного разу олію нагріли до + 180 °С і вона затверділа (реакція гідрогенізації).

«Усі дуже зраділи новому продукту. Можна було приготувати пухке слойоне тісто, молочний шоколад, різні соуси — одержані страви мали чудовий смак, вигляд і тривалий термін зберігання. Крім цього, думали, якщо цей жир, виготовлений з олії, то він має бути і більш корисним, ніж масло чи сало. Людство почало масово споживати маргарин. А після того — світ накрила хвиля інфарктів та інсультів», — говорить дієтолог.

Лікар пояснює, що, оскільки хімічна формула такого жиру змінена, то він розщеплюється не так, як це властиво жирам природного походження.

«Сучасна газета» розповідає, що доволі неоднозначна репутація трансжирів значною мірою пояснюється великою кількістю негативних моментів у плані впливу на людський організм — це підвищення рівня «поганого» холестерину, збільшення ризиків захворювань серцево-судинної системи та діабету, порушення вуглеводного обміну і навіть психо-емоційного стану.

Людмила Паламарчук додає до цього списку також зниження імунітету, чоловіче безпліддя, пухлини у лабораторних мишей — дослідження на людях-добровольцях ще тривають, тому всі можливі наслідки вживання трансжирів невідомі.

Вона наводить статистику: середньостатистичний українець вживає від 2, до 12,8 г трансжирів на добу при рекомендованій кількості до 2 г на добу. При цьому Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцевих захворювань.

«Сучасна газета» нагадує, що зазвичай використання трансжирів поширене при виготовлені фаст-фуду, різноманітної випічки, кондитерських виробів та снеків.

«Яка основна причина використання трансжирів при таких (не)однозначних наслідках? Все дуже просто: фінансова вигода — це дешевше та зручніше», — констатує видання.

Дієтолог наголошує, що на упаковці ніхто не пише «трансжири» — це слово маскують під такими назвами:

  • гідрогенізовані жири;
  • частково гідрогенізовані жири;
  • маргарин;
  • кулінарний жир;
  • кондитерський жир;
  • спред.

Людмила Паламарчук рекомендує уникати таких продуктів, а також не смажити й не запікати при високих температурах.

«Отож намагаймося уникати штучних жирів в нашому раціоні, але пам’ятаймо, що значення має загальна картина протягом тривалого часу, зациклюватися на шкоді будь-якого продукту не варто, бо це веде до психологічних порушень та зменшенні якості життя загалом», — застерігає «Сучасна газета».

Нагадаємо, «хороші» жири допоможуть схуднути і поліпшити здоров’я: як відрізнити.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
ФОТО: Карпатский биосферный заповедник / nationalparks.in.ua
Под грифом охраны: сегодня чествуют нацпарки и заповедники
5 мин на прочтение48 минут назад
ФОТО: Национальный ботанический сад им. м.м. Гришка в Киеве
У Национального ботанического сада в Киеве отобрали землю в пользу застройщика
1 мин на прочтение2 часа назад
ФОТО: последствия катастрофического пожара в Лос-Анджелесе и окрестностях / The Independent
Ветер стих, огонь все еще свирепствует: Лос-Анджелесу понадобилась защита от мародеров
2 мин на прочтение3 часа назад
ФОТО: иллюстративное
Как избавиться от чрезмерного потоотделения: совет от врача
1 мин на прочтение5 часов назад
Каждую пятую смерть в мире можно было бы предотвратить: как правильно читать этикетки
2 мин на прочтение6 часов назад
Рататуй с овощами — как приготовить в духовке
2 мин на прочтение7 часов назад
Правительство упростило бронирование работников операторов газораспределения
2 мин на прочтение8 часов назад
«Это походило на сцену из фильма "Челюсти"»: в Великобритании супруги поймали сома весом 68 кг
1 мин на прочтение13 часов назад