Вверх
Дать отзыв

Вимога зробити ПЛР-тест при перетині кордону є дискримінацією за майновим станом та станом здоров’я — юрист

Про людей, яким протипоказане щеплення проти COVID-19, ніхто не подбав.

2 мин на прочтение09 Августа 2021, 09:15
Поделиться:

Нові протиепідемічні обмеження щодо перетину державного кордону України  зобов’язують громадян України та іноземців робити ПЛР-тест при в’їзді до України. Винятки з правил є для громадян України, які зробили хоча б одне щеплення проти COVID-19, та іноземців із «сертифікатами».

Для невакцинованих (вакцинами, що схвалені ВООЗ) подорожуючих з Росії та Індії (якщо перебували в країні більше 7 днів) обов’язкова самоізоляція.

Адвокат Дмитро Бузанов роз’яснив GreenPost, що в цьому випадку йдеться не лише про незаконність, а й про дискримінацію.

«Ми бачимо, що для тих, хто зробив хоча б одне щеплення, є певні «привілеї», бо не виникає потреби робити тест, який коштує близько 750 грн. Такі правила мають ознаки дискримінації за майновим станом, оскільки не кожен може зробити тест за таку суму, а безкоштовного чи більш доступного за ціною не пропонується.

Крім того, це обмеження запроваджує дискримінацію за станом здоров’я, оскільки не всі за станом здоров’я можуть за бажанням робити щеплення проти COVID-19, а про такі випадки в Постанові не йдеться», — говорить Дмитро Бузанов.

З огляду на це, такі обмеження є явно дискримінаційними та не відповідають вимогам ст. 24 Конституції України, за якою громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом: не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками майнового стану, місця проживання або іншими, нагадує адвокат.

Також ми розповідали про те, що коли вимагають ПЛР-тест чи сертифікат про вакцинацію на кордоні, можна подавати до суду.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.