Догори
Дати відгук

Вимагають ПЛР-тест чи сертифікат про вакцинацію на кордоні — подавайте до суду: адвокат

Нові протиепідемічні обмеження щодо перетину державного кордону України незаконні, говорить він.

2 хв на прочитання06 Серпня 2021, 11:20
Поділитись:

З 5 серпня 2021 року в Україні набрали чинності нові протиепідемічні обмеження щодо перетину державного кордону України. Серед нових правил — зобов’язання громадян України та іноземців здавати тест при в’їзді до України. Винятки з правил є для громадян України, які зробили хоча б одне щеплення проти COVID-19, та іноземців із «сертифікатами». Для невакцинованих (вакцинами, що схвалені ВООЗ) подорожуючих з Росії та Індії (якщо перебували в країні більше 7 днів) обов’язкова самоізоляція.

Адвокат Дмитро Бузанов роз’яснив GreenPost, що такі підстави для відмови у перетині державного кордону України для громадян України, як відсутність тесту або сертифікату вакцинації, не визначені у відповідному порядку перетину громадянами України державного кордону України (вони визначені ст. 3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», згідно з яким перетин громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред'явлення одного з документів, зазначених у статті 2 цього Закону).

Правила перетину державного кордону України громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України. Ці правила встановлені постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 та жодних змін щодо необхідності подання документів, зазначених вище, не містять.

«Тому громадяни України мають усі законні підстави для безперешкодного перетину державного кордону України. У разі відмови у перетині державного кордону відповідно до ст. 14 Закону України «Про прикордонний контроль» такі рішення мають бути оформлені в письмовому вигляді і їх можна оскаржувати або в порядку, встановленому Законом України «Про звернення громадян», або звертатися до суду», — говорить Дмитро Бузанов.

Адвокат наголошує: обмеження права на свободу пересування допускається лише в разі встановлення надзвичайного або воєнного стану. Такого стану наразі не встановлено в Україні, а внаслідок цього і самі протиепідемічні заходи порушують права людей і є неконституційними. Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну, про що чітко зазначено в ст. 33 Конституції України.

Також ми розповідали про нові правила в'їзду в Україну з 5 серпня: хто має піти на самоізоляцію та на який час.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.