Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Новости
  • Еко
  • Ліс
  • Всесвітній день навколишнього середовища: які ініціативи перебувають на розгляді екологічного комітету Ради

Всесвітній день навколишнього середовища: які ініціативи перебувають на розгляді екологічного комітету Ради

Екологія фокусується на життєвих процесах і адаптації

3 мин на прочтение05 Июня 2021, 13:15
Всесвітній день навколишнього середовища: які ініціативи перебувають на розгляді екологічного комітету Ради Всесвітній день навколишнього середовища: які ініціативи перебувають на розгляді екологічного комітету Ради
Поделиться:

Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day). Головна мета свята — стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі.

Екологія фокусується на життєвих процесах і адаптації, енергії в живих спільнотах, кінцевому зростанні і розвитку цілих екосистем, а також на тому, як біорізноманіття проявляється в навколишньому середовищі. Одним з головних чинників формування екологічного руху країни є закони, які окреслюють стратегію формування і розвитку, збереження чи, навпаки, знищення довкілля. 

У червні Комітет  з питань екологічної політики та природокористування ВРУ розглядатиме кілька важливих законодавчих ініціатив, поданих народними депутатами. Зокрема, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання жорстокому поводженню з тваринами та виконання міжнародних зобов'язань із захисту диких тварин (реєстр. № 5342/П від 07.04.2021).

Одним з найочікуваніших є  Закон  про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря (реєстр. № 5339 від 06.04.2021), внесений Кабінетом Міністрів України.

Також народні депутати на останньому засіданні комітету розглянули кілька законопроектів щодо соціального захисту та соцгарантій  чорнобильців:

  •  Проект Закону про внесення зміни до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" на виконання Рішення Конституційного Суду України від 7 квітня 2021 року № 1-р(ІІ)/2021 стосовно пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою (реєстр. № 5403 від 19.04.2021);
  • Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 5416 від 22.04.2021), внесений народним депутатом України Арсенюком О.О.
  • Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та посилення соціальних гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 5416-1 від 13.05.2021), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю, Солодом Ю.В., Морозом В.В., Кальцевим В.Ф., Гнатенком В.С.

На опрацюванні Комітету наразі перебуває проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему (№5602).

Комітет також готує пропозиції до законодавчих ініціатив, які надійшли до комітету у червні. Зокрема, це:

  • Проект Закону про внесення змін до Кодексу України "Про адміністративні правопорушення" щодо порушення встановленого режиму зон санітарної охорони водних об’єктів (№5594);
  • Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо енергетичної утилізації відходів (№5611).

Крім цього варто згадати, що 1 червня депутати прийняли  за основу проект  Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (1503-IX). Це також є величезним кроком як для захисту людини і її здоров'я, так і для збереження навколишнього середовища. 

До слова, на минулому тижні Рада заборонила використання пластикових пакетів та підтримала законопроєкт, який посилює вимоги до харчової упаковки (відео).

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.