Із 2001 року відзначається Всесвітній день молока як знак визнання важливості молока для глобального продовольства.
Якщо покласти на терези користь та шкоду молока, то користі набагато більше, переконує лікар-нутриціолог Анна Мельник. Але молоко буває дуже різним, тому розмову про нього слід починати з визначення.
«Кажучи "молоко", кожен розуміє своє: хтось уявляє радянську пляшку, хтось сучасний пластиковий пакет, а хтось бідон на ринку.
Особисто я купую молоко у знайомого фермера або у спеціалізованому кіоску – пастеризоване, оброблене, жирність 2,5%, тобто вершки зняли, молоко нагріли до 80°, убита вся хвороботворна флора, можна пити без кип’ятіння. Це молоко теж натуральне, але менш жирне.
– розповідає GreenPost Анна Мельник.
Вона пояснює: нежирне молоко або 1%-е не краще за 3,2%-е. Жирніше молоко не спровокує ожиріння – це відсоток жиру в нормальному коров’ячому молоці, і на таке молоко здоровий організм реагує позитивно.
Щодо оптимальної кількості молока на день, то думки у фахівців дуже різні. Анна Мельник розповідає про популярну рекомендацію обмежити вживання молока до 200 г, але наголошує: формулювання обтічне – це може бути як молоко, так і молокопродукти. Проте натуральний сир – це концентроване молоко.
«Є думка, що якщо випивати 1 л молока на день, то це вже шкідливо, і як встановили вчені (навіть не британські, а російські), на 15% може знизити тривалість життя. Хоча якщо ми говоримо про середнього жителя мегаполіса, то важко уявити, як він випиває літр молока. Або візьмімо фермера, який з дитинства пив по літру парного молока на день – він і зараз може продовжувати пити літр молока з-під своєї улюбленої Фіалки чи Марти і прекрасно почуватися», – говорить Анна Мельник.
Не можна звинувачувати молоко в тому, що у дорослих лактозна незносність, говорить нутриціолог.
У тварин нема до цього доступу. Але якщо ви дасте молоко дорослій тварині (наприклад, кішці чи собаці), для них це буде як делікатес, вони це дуже люблять», – розповідає Анна Мельник.
Нутриціолог пояснює: якщо у дорослої людини після вживання молока починається розлад шлунку, це свідчить лише про проблему людини: або про брак лактази (фермента, який перетравлює молочний цукор), або про дисбактеріоз, ферментативну недостатність (не та флора, яка здатна засвоювати). Однак свіжоприготовані (особливо власноруч) сир і йогурт сприяють покращенню флори, після їх систематичного вживання молоко почне потроху засвоюватися.
Нутриціолог нагадує: при нормальній зносності молоко – це профілактика остеопорозу, захворювань товстого кишківника, та й узагалі люди, які постійно п’ють якісне молоко, краще почуваються. У них кращий настрій, бо молоко сприяє синтезу серотоніну (гормону щастя) та мелатоніну (при безсонні можна випити склянку теплого молока та ложечку меду – це м’яке снодійне), а якщо у людини підвищена кислотність шлунку, склянка молока м’яко знижує кислотність.
У звичайному молоці близько 3% білку, 3% жиру і 5% вуглеводів.
«Молоко – це емульсія, тобто завис жирів та білків у воді, тобто це їжа, а не питво. Тому якщо ви проковтнули холодне молоко, то швидше матимете проблеми з горлом, ніж якби випили холодної води. Через це бажано пити молоко кімнатної температури або тепліше і ні в якому разі не можна пити молоко з холодильника, тим більш залпом», – говорить Анна Мельник.
Також ми розповідали, про що слід пам'ятати, вибираючи згущене молоко.