Всесвітній день дітей-сиріт війни: пам'ять і підтримка

2 мин на прочтение06 Января 2024, 18:06
Фото з соцмереж

За статистикою, у світі понад 150 млн таких дітей. На жаль, серед них є й маленькі українці.

6 січня відзначають Всесвітній день дітей-сиріт війни. ООН обрала цю дату, щоби привернути увагу всього світу до найбільш беззахисних учасників війни — дітей, які втратили батьків чи опікунів через насильство та збройну агресію. За статистикою, у світі понад 150 млн таких дітей. На жаль, серед них є й маленькі українці. Згідно з офіційними українськими джерелами, понад 10 тисяч українських дітей втратили одного чи обох батьків у ході збройного конфлікту.

Втрата батьків — це завжди величезне горе. Сироти війни також страждають від інших наслідків військових дій: життя в окупації, втрати рідної домівки та друзів, переривання освіти, панічних атак тощо.

Цей день нагадує про потреби дітей у турботі, захисті та підтримці всього суспільства. Кожна дитина потребує дбайливих дорослих поруч і відчуття родини. Тому, крім співчуття, цим дітям потрібні конкретні дії кожного українця.

Є багато способів допомогти українським дітям, які потрапили в таку ситуацію. Це може бути  подарунок, спільна прогулянка, просто спілкування. Можна зробити пожертвування в міський сирітський притулок або перерахувати гроші у фонди, які допомагають українським сиротам.

Однак, звісно, одним із найважливіших завдань залишається усиновлення таких дітей. Зокрема на такий крок пішла відома співачка Наталія Могилевська, таємно вдочеривши двох дівчаток-сестричок — двох і 10 років. Вона намагається максимально приховати дочок від публіки.

«Діти були дуже сильно травмовані. Наприклад, старша моя донечка декілька разів рятувала життя молодшої. Їм просто потрібен був час для того, щоб відчути себе в безпеці, адаптуватися в новій родині, в столичне життя», — поділилася співачка.

Важливо пам'ятати, що кожна дитина має право на щасливе дитинство та можливість розвиватися в повноцінну особистість, незалежно від обставин її народження. І Всесвітній день дітей-сиріт війни — це нагадування про те, як важливо допомагати тим, хто найбільше потребує нашої підтримки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: