Вверх
Дать отзыв

Всесвітній день без поліетиленових пакетів: за наступні 40 років використання пластику збільшиться втричі

Хоча екоактивісти не сидітимуть склавши руки.

2 мин на прочтение03 Июля 2021, 12:00
Всесвітній день без поліетиленових пакетів Всесвітній день без поліетиленових пакетів
Поделиться:

У коментарі  GreenPost голова правління ГО «Зелена Генерація», учасник ініціативи «Київ Грін Сіті» Олександр Коваль нагадує, що за прогнозами науковців за наступні 40 років використання пластику збільшиться втричі. Про це зокрема свідчать результати дослідження «Майбутні сценарії глобального утворення та утилізації пластикових відходів», опублікованого в престижному виданні Nature.

Ідеться про те, що зростання населення означає збільшення кількості сміття, окрім того, глобально люди стають багатшими, а отже, купують і викидають більше.

«У нас уся система побудована на споживанні. Цікаво, що під час пандемії в деяких країнах люди стали менше купувати і гроші лежали на картках, це мало негативний вплив на економіку, бо збиралося менше податків тощо», — говорить Олександр Коваль.

Активіст пояснює, що оскільки наша країна достатньо маленький ринок, то диктувати свої умови нам важко. Тому якщо глобальні гравці та компанії будуть дійсно шукати шлях вирішення проблеми пластикових відходів, то Україна, власне, отримає це рішення.

«Можна сказати, що євроінтеграційні процеси можуть допомогти: якщо Європа прийме правила, то й ми можемо наслідувати їхній досвід. Але наразі Європа багато пластику експортує або просто спалює», — говорить Олександр Коваль.

А доки рішення нема, українські екоактивісти закликають приєднуватися до міжнародної кампанії #PlasticFreeJuly або #ЛипеньБезПластику.

Щоб узяти участь, потрібно:

  • шукати і використовувати альтернативи виробам з одноразового пластику;
  • подумати, чим можна замінити одноразові пластикові речі щоденного використання;
  • обирати товар у крамницях без паковання.

«Знаєте, навіть якщо ви витримаєте бодай тиждень, це вже буде перемогою! Проте не варто здаватися передчасно!»закликає ГО Zero Waste Alliance Ukraine.

Ми вже розповідали про заборону пластикових пакетів: що зміниться для українців.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.