Вверх
Дать отзыв

В Україні штрафи за самозахоплення землі можуть зрости у сотні разів

Якщо народні депутати підтримають цю законодавчу ініціативу.

2 мин на прочтение06 Октября 2021, 11:20
Фото: Радим Іщенко для GreenPost Фото: Радим Іщенко для GreenPost
Поделиться:

В Україні посилять відповідальність за незаконне самозахоплення земельних ділянок. Народні депутати представили два законопроекти, які регулюють штрафи за незаконні дії як для посадових осіб, так і для пересічних громадян. Про це розповідає Бізнес. Today.ua.

Зокрема пропонується збільшити штрафи за:

  • використання земель не за цільовим призначенням,
  • невиконання природоохоронного режиму використання земель,
  • розміщення, проєктування, будівництво, введення в дію об'єктів, які негативно впливають на стан земель,
  • неправильну експлуатацію, знищення або пошкодження протиерозійних гідротехнічних споруд, захисних лісонасаджень.

Якщо Верховна Рада підтримає зазначену ініціативу, то для громадян суми штрафів зростуть із 85–425 грн до 17–51 тис. грн, а для посадових осіб — із 255–510 грн до 85–119 тис. грн.

Штраф за самовільне зайняття земельної ділянки для громадян становитиме замість  170–850 грн вже 34–102 тис. грн, а для посадових осіб — замість 340–1700 грн штрафи підвищаться до 68–170 тис. грн.

Штраф за самовільне зайняття земельної ділянки та за завдання значної шкоди її законному власнику підвищиться з 3400–5100 грн до 15 300–34 000 грн.

У Податковому кодексі передбачено штрафні санкції за несплату або несвоєчасну сплату земельного податку громадянами. Квитанції про оплату надсилаються до 1 липня, й оплатити їх потрібно протягом 60 днів.

У разі затримки оплати до 30 календарних днів включно власники землі повинні будуть сплатити за прострочення штраф у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу. Якщо мине понад 30 календарних днів від кінцевої дати оплати, то штраф становитиме 20 % погашеної суми податкового боргу.

Також ми розповідали, що в Україні очікується різкий сплеск цін на землю.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost