Догори
Дати відгук

В Україні очікується різкий сплеск цін на землю

Однак до того часу ціна на землю залишатиметься більш-менш стабільною.

2 хв на прочитання04 Жовтня 2021, 11:02
Земля Земля
Поділитись:

Ринок землі, який діє в Україні вже три місяці, поки не демонструє високих цін. У регіонах, де спостерігається найвища купівельна активність, у середньому гектар продають за 1200–1250 доларів. Експерти кажуть, що найближчим часом ціна на землю залишатиметься приблизно такою самою. Різкий сплеск цін може статися через кілька років. Про це розповідає «Бізнес. Today.ua».

«Нині законом встановлено мінімальний розмір вартості 1 га землі, що є не нижчим від нормативно-грошової оцінки. Так триватиме до 2030 р., а далі держава «відпустить» цей ринок», — каже адвокат, радниця із земельного законодавства Програми USAID Анна Федун.

Знавці ринку прогнозують різке зростання ціни на землю у 2024 р. Саме тоді буде знято заборону на продаж землі юридичним особам, і ринок землі увійде в активну фазу. До цієї дати, передбачають вони, ціна на землю зростатиме помірно: приблизно на 20 % щороку. Таким чином до 2024 р. вона підніметься приблизно до 2200 доларів за гектар.

Однак у 2024 р., коли землю дозволять купувати юридичним особам, ціна на землю може різко зрости, каже Анна Федун.

До того, поки земля не почне суттєво дорожчати, власникам паїв вигідніше здавати її в оренду, а не продавати.

Тим часом, за три місяці, що минули з моменту відкриття ринку землі, на ньому вже укладено майже 24 тисячі угод. У масштабах України та її землеволодінь це зовсім небагато, та все ж процес іде, йдеться в повідомленні.

Раніше ми розповідали про п'ять регіонів України, де найдорожча земля: мапа.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.