Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Новости
  • Енерго
  • АЕС
  • В Прип'яті запалили 35 свічок, а просто зараз триває онлайн-дискусія «Чорнобиль. 35 років». Як Україна вшановує роковини катастрофи на ЧАЕС (відео) 

В Прип'яті запалили 35 свічок, а просто зараз триває онлайн-дискусія «Чорнобиль. 35 років». Як Україна вшановує роковини катастрофи на ЧАЕС (відео) 

Заходи з ушанування пам'яті померлих від наслідків ядерної катастрофи розпочалися ще вночі.

4 мин на прочтение26 Апреля 2021, 11:01
У Прип'яті провели церковну службу під час вшанування памяті тих, хто загинув від наслідків катастрофи на ЧАЕС. Фото: hromadske.ua У Прип'яті провели церковну службу під час вшанування памяті тих, хто загинув від наслідків катастрофи на ЧАЕС. Фото: hromadske.ua
Поделиться:

Сьогодні, 26 квітня, Україна вшановує 35-ті роковини катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка забрала тисячі людських життів, розповідає GreenPost.

Пам'ятні заходи розпочалися у покинутому місті Прип'ять вже в ніч із 25 на 26 квітня. Там о 1:23 ночі запалили 35 свічок — за кількістю років, що минули з моменту аварії. 

Потім відбулася презентація проєкту «Чорнобиль.Ковчег» фотографа Дениса Копилова. Він представив світлини, на яких пофантазував про можливість заселення Чорнобильської зони відчуження різноманітними тваринами з усієї планети. Виставку експонували на центральній площі міста-привида Прип'ять. 

Крім того, учасники музично-поетичного проєкту «Евтерпа» зачитали вірші відомих «чорнобильських» авторів і власні твори під музичну імпровізацію, виконану на віртуальному інструменті PRIPYAT Pianos.

У Прип'яті також відслужили поминальну службу. Її вели Архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір  разом зі служителями Михайлівського Золотоверхого собору.

Наприкінці мистецької акції актори Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка розіграли виставу  «Нація» за однойменною книгою Марії Матіос.

А просто зараз триває онлайн-подія «Чорнобиль. 35 років», організована  Kyiv Security Forum. 

До українців вже звернувся Вселенський Патріарх Варфоломій

«Сьогодні, рівно через 35 років, коли православні християни знову вступили в Тиждень Святих Страстей нашого Спасителя, відгомін тих вибухів — наслідки яких були відчутні далеко в тодішньому Радянському Союзі, — все ще лунає в наших умах і наших серцях», — сказав Варфоломій

Вселенський Патріарх наголосив на тому, що Україна й український народ зазнали найстрашнішої ядерної катастрофи в історії — на Чорнобильській атомній станції. Також додав, що людство ніколи не повинно забувати трагічні наслідки власних невдач і навчитися говорити «ні!» технологіям зі шкідливим впливом на довкілля.

Також слово надали білоруському опозиційному політику Світлані Ціхановській. Адже Білорусь, як і Україна, найбільше постраждала від техногенної катастрофи, яка сталася 35 років тому. 

«35 років тому Чорнобильська трагедія найбільше вплинула на Україну та Білорусь. Але вона була викликом для всього людства. Брехня з боку держави про Чорнобиль — це був справжній ляпас в обличчя людям. І, як це часто відбувається, брехня привела за собою руйнацію», — сказала Ціхановська.

Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс наголосила на тому, що навіть через 35 років після аварії на Чорнобильській атомній електростанції неможливо повністю оцінити всі збитки та негативні наслідки для людства.

«І досі неможливо оцінити всі збитки від аварії, а її наслідки і далі відчуваються в Україні та по всьому світу. Багато людей продовжують відчувати ці наслідки на своєму здоров’ї. Гострим залишається екологічний і соціальний вплив аварії», — сказала Посол Великої Британії.

Підкреслила, що британські інженери беруть участь у проєктах, які гарантують безпеку та стабільність Чорнобильської зони, зокрема і нового безпечного укриття.

Під час онлайн-дискусії також виступила лауреатка Нобелівської премії,  білоруська письменниця та авторка книги «Чорнобильська молитва» Світлана Алексієвич. Вона пригадала, що відбувалося у перші години та дні катастрофи на ЧАЕС.

«Після вибухів у Чорнобилі я бачила біля реактора солдатів з автоматами. Ніхто не знав, навіщо автомати біля реактора. Коли я запитувала у командирів, вони також цього не знали. Але це була картина того, як дочорнобильська людина не зупинялася. Летіли військові літаки, їхали бронетранспортери. Люди хотіли розв’язати чорнобильські проблеми відомим їм шляхом — багато військової техніки та незліченні солдатські життя, які можна було використовувати як пісок», — сказала Алексієвич

Як стало відомо раніше, Чорнобильська зона може стати частиною світової спадщини ЮНЕСКО.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.