Вверх
Дать отзыв

Україна — на другому місці у світі за вирощуванням гарбузів та кабачків

Допомагають сприятливі погодні умови.

1 мин на прочтение13 Октября 2021, 15:28
Фото:
ЗЕЛЕНА САДИБА Фото: ЗЕЛЕНА САДИБА
Поделиться:

Україна займає 2-ге місце у світі за вирощуванням гарбузів і кабачків. Про це повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу».

За даними Державної служби статистики України в 2020 році українським господарствам вдалось отримати приблизно 650 тис. т гарбузів, що на 9 % нижче аналогічного показника минулого року.

«Зменшення обсягів виробництва відбулося як за рахунок скорочення посівних площ під цією культурою, так і зменшення врожайності. Варто зазначити, що гарбузи переважно вирощуються в господарствах населення. На промислові та фермерські господарства припадає лише 2 % вирощених в Україні гарбузів», — розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Зовнішня торгівля гарбузами розвинена слабко. Імпортних відвантажень практично немає, а от експортні поставки хоча і зросли минулого року у 3,2 рази до 2 тис. т, але не перевищують 0,3 % загального обсягу вирощених в Україні гарбузів. Основними країнами-імпортерами українських гарбузів є Великобританія (62 % експортної виручки), Румунія (19 %) і Молдова (4 %).

«Цього року очікується кращий урожай гарбузів порівняно з минулорічним, передусім за рахунок кращої врожайності», — прогнозують експерти.

Нагадаємо, що українці стали лідерами у споживанні кабачків і гарбузів.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.