Вверх
Дать отзыв

Убити скопа: на Івано-Франківщині браконьєри полюють за червонокнижними птахами (ФОТО)

В Україні їх залишилося не багато.

2 мин на прочтение20 Сентября 2021, 15:02
Фото: Володимир Бучко Фото: Володимир Бучко
Поделиться:

На Прикарпатті браконьєри полюють за червонокнижним птахом скопом. Про це у Фейсбуці написав громадський активіст, колишній нардеп Єгор Фірсов.  

«Я знаю, на ці фото боляче дивитися. Це справа рук браконьєрів на Прикарпатті. Вони підбили птаха, і їм не завадило навіть те, що це червонокнижний вид — скоп — яких в Україні залишилося не так багато. Птах, на жаль, загинув. Основна причина їх зникнення якраз полягає в тому, що браконьєри відстрілювали їх на місцях, де вони зазвичай шукали їжу», — написав Єгор Фірсов.

Фото: Володимир Бучко

Він додав, що не знає, навіщо живодери це роблять.

«Заради чергового трофею? Щоб зробити з птаха опудало? Це гидко. Браконьєрів поки не знайшли, але сподіваюся, що їх знайдуть і покарають за смерть такої прекрасної істоти», — додав екоактивіст.

Як розповів заступник директора Галицького національного природного парку Володимир Бучко, на лапах у птаха було два кільця: металеве Музею зоології Гельсінкі (Фінляндія) М-74967 та жовте — TAN.

На жаль, через поранення птах не вижив. Особу, яка скоїла правопорушення та вбила червонокнижну птаху, не виявлено.

Юристи UAnimals повідомили, що вже готують заяви до Державного агентства лісових ресурсів України та Державної екологічної інспекції України з вимогою встановити правопорушника та притягнути його до відповідальності.

Також — до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з проханням проконтролювати цей процес і вжити заходів, щоби таке не повторилося.

Скоп — це великий хижий птах із характерним забарвленням: верх чорно-сірий, низ білий із темною смугою впоперек грудей, голова біла з чорною широкою смугою через око. Вид поширений по всій земній кулі, окрім Антарктиди, Південної Америки та частини Африки.

Фото: Володимир Бучко

В Україні зменшення чисельності виду фіксується з початку ХХ ст.

Причини зниження чисельності — знищення гнізд під час санітарних рубок лісу; браконьєрство; вирубування старих суховерхих дерев, що можуть слугувати для влаштування гнізд; забруднення водойм, погіршення кормової бази. Основною причиною зникнення птаха в Україні орнітологи вважають відстріл на кормових ділянках (переважно рибгоспах).

Нагадаємо, що на Волині виявили рідкісних птахів.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.