Вверх
Дать отзыв

У Первомайську біогаз зі сміттєзвалища піде на освітлення водоканалу, парку та вулиць

Глибина кожної свердловини становить 12 метрів, а деякі дренажні канали прокладені на глибину шести метрів.

2 мин на прочтение15 Июля 2021, 09:15
У Первомайську біогаз зі сміттєзвалища піде на освітлення водоканалу, парку та вулиць У Первомайську біогаз зі сміттєзвалища піде на освітлення водоканалу, парку та вулиць
Поделиться:

Використовувати сміття як паливо й енергетичну складову виробництва електрики європейці почали декілька десятків років тому. В Україні ця тенденція тільки набирає обертів. Так, у Первомайську  Миколаївської області на міському звалищі пробурили 12 свердловин для видобутку біогазу.

Ініціатором проєкту виступила мерія міста, передає nikvesti.com

«Ми встановимо когенераційні установки, які виробляє товариство відкритого типу «Первомайськдизельмаш», для використання звалищного газу як палива для генератора, — пояснює перший заступник мера Первомайська Дмитро Малишевський. — Ми отримаємо «зелений» тариф і освітлюватимемо місто чистою електроенергією».

Глибина кожної свердловини становить 12 метрів, а деякі дренажні канали прокладені на глибину шести метрів.

Отриманий на звалищі біогаз буде спалюватися для виробництва електроенергії, яку своєю чергою планують використовувати для освітлення міського парку та вулиць, а також забезпечувати електроенергією водоканал.

«Під час досліджень виявили, що вміст метану у звалищному газі становить приблизно 20 %, а для стабільної роботи когенераційних установок його має бути, як мінімум, удвічі більше, тому що на глибині 12 метрів, на які були пробурені свердловини, 5 метрів води, — пояснює Дмитро Малишевський. — Щоб доотримати газ, який є у тілі полігону, ми відводимо воду за допомогою дренажної системи, підвищуючи ефективність виробництва біогазу».

Когенераційні установки встановлять на виїзді з Первомайська вздовж дороги біля сміттєзвалища. Їх планують запустити в роботу до кінця року.

Місто також планує використовувати воду, яка потрібна для охолодження біогазових генераторів, для обігріву тепличних комплексів, де вирощуватимуться необхідні для містян культури.

«Для охолодження когенераційних установок потрібно багато води, яка потім стає гарячою та яку можна направити на опалення», — пояснює перший заступник мера.

Наразі планують закупити обладнання та підписати дозвільні документи.

Нагадаємо, в Україні запустили сонячну станцію, яка може постачати електроенергію на 76 тисяч домогосподарств.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost