Вверх
Дать отзыв

У Чорнобилі побачили рідкісних птахів, які харчуються зміями (фото)

1 мин на прочтение09 Ноября 2020, 21:58
Фото: Станіслав Гуменюк/Сергей Домашевський Фото: Станіслав Гуменюк/Сергей Домашевський
Поделиться:

У Чорнобильському заповіднику побачили рідкісного птаха, що є природним ворогом плазунів. Це хижий птах змієїд. І на території Чорнобиля гніздиться лише 4-6 пар. Фото хижака оприлюднила адміністрація заповідника у Facebook.

З півдня птахи повертаються до гніздових ділянок в кінці березня. Гнізда влаштовують на верхівках або бічних гілках сосни.

"Змієїд — чималий за розміром птах. А ось гнізда він робить досить невеликі. Тому, коли самка насиджує єдине яйце, з гнізда стирчить її хвіст. Під час полювання дорослі птахи відлітають від гнізда на відстань до 30 км! Харчуються зміями і ящірками. Але під час похолодання, коли рептилії зникають, може полювати на дрібних мишоподібних гризунів", - розповіли співробітники заповідника.

А коли птах зловить змію, ковтає її цілком. Якщо здобич великих розмірів, можна бачити, як з дзьоба змієїда стирчить хвіст плазуна. Підросле пташеня також ковтає змію цілком.

"Пташенята починають залишати гнізда тільки в середині серпня. Але ще до середини вересня вони тримаються на гніздовій території під опікою батьків. Почавши самостійне життя, молоді птахи мігрують в Африку, де й проводять тривалу зимівлю", - повідомили вчені. 

 
 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.