Вверх
Дать отзыв

Сімейний лікар у державній та приватній клініці: як різняться послуги для хворих у сезон Covid-19

Якщо зараз прийде вакцина від Covid-19, складно уявити, як приватний лікар зможе її отримати та роздати своєму населенню

12 мин на прочтение09 Декабря 2020, 17:01
Поделиться:

Перехід сімейних лікарів у режим консультування онлайн, черги для хворих та обмежена можливість огляду у випадку захворювань, не пов’язаних з коронавірусом – основні особливості співпраці пацієнтів із медиками у сезон Covid-19. Хворі, які воліли б отримати нагляд та своєчасну консультацію, завдяки медичній реформі отримали право підписувати декларації з сімейними лікарями у приватних клініках. Таким чином систему державних послуг можна розвантажити. Однак чи буде тоді медична підтримка більш доступною для пацієнта, який не хоче або не може додатково платити за аналізи та обстеження, а також чи отримає хворий усі необхідні для нього послуги розповів сімейний лікар Роман Замрій.

Перш ніж поспілкуватися з лікарем, ми розпитали українців, які нещодавно перехворіли на Covid-19 або мали підозру на вірус, наскільки доступними були для них послуги сімейних лікарів, з якими підписали декларації.

Пацієнт 1. Від кашлю рятувалась самолікуванням

Лілія Слободяник довго потерпала від температури 37,5 та болю в голові. У сезон поширення коронавірусу, тому шукала свого сімейного лікаря.

«Підвищена температура тривала більше трьох тижнів, відчувала слабкість. Але що викликало підозру – проїхала раз у поїзді, де у вагоні всі були без масок. Тому зателефонувала до сімейного лікаря, з яким мала декларацію. Виявилось, що той більше не працює. Пішла до амбулаторії, підписала декларацію з іншим лікарем, той виписав антивірусні ліки», – розповідає пацієнтка.

Вживання антивірусних не допомогло, температура 37,5 не спадала, через місяць жінка злягла з кашлем та температурою 38.

«Почався кашель, було дуже важко дихати, коли дзвонила до нового сімейного лікаря, сказав, що він буде довго на лікарняному. Знову телефонувала до амбулаторії, там перенаправили до третього лікаря, яка подзвонила та направила на рентген, випросила у неї ПЛР-тест. Дочекалась черги, через 2 тижні зробила за направленням ПЛР-тест, на щастя, виявився негативним. Кашель тривав ще місяць-півтора, прохворіла 3 місяці, лікувалась сама, чаєм. Так і не знаю, що відбувалося, але добре, що минуло», – розповіла Лілія.

Пацієнт 2. Із позитивним тестом Covid-19 не додзвонився до сімейного лікаря

Андрій Сайчук мав коронавірус, перехворів, одужав, але так і не додзвонився до сімейного лікаря, з яким мав підписану декларацію.

«Зрозумів, що у мене коронавірус – температура 38 і більше, зник одразу нюх, смак, я здав ПЛР-тест у приватній лабораторії, отримав підтвердження, що у мене Covid-19. Почав телефонувати на мобільний до свого сімейного лікаря,  як передбачає МОЗ. Лікар впродовж дня не знімав слухавку. Я був вдома, телефонував увесь день, але телефон був відключений, так 5 днів дзвонив до нього. Тоді набирав на реєстратуру, вже навіть казав, що прийду до них хворий з Covid-19  (я не збирався цього робити, але просто не знав, як діяти). Написав лікарю СМС, де повідомив суть проблеми, дуже просив, щоб він вийшов на контакт, але він мене ігнорував», – розповів Андрій.

Аби отримати консультацію Андрій за власні гроші оплатив візит до медиків.

«Змушений був піти до приватної клініки, де мене тут же без проблем записали, прийняли, взяли загальний аналіз крові, ще пару специфічних. За гроші, але лікар-терапевт одразу дала номер свого мобільного, сказала, що протягом усієї хвороби я можу дзвонити у будь-який час, якщо буде потреба. Я кілька разів дзвонив, навіть писав на вайбер, не зловживав, але це була безкоштовна послуга. Лікарка консультувала мене, роз’яснювала, проявляла інтерес та увагу – те, що важливо, коли людина хворіє. Бо як би там не було, це смертельно небезпечна хвороба. Приписала розріджуючі препарати для крові, мене послухала (хоч знаю, що у деяких країнах з безпеки для лікаря це не рекомендується), сказала, що хрипів немає, тому на КТ не бачить причини зараз іти, приписала підтримуючі препарати, омега 3, вітамін С  – це те, що призначають людям, які тільки захворіли та не мають супутніх захворювань або  похилий вік», – згадує Андрій.

Коли чоловік вийшов із Covid-19, вирішив розірвати договір із сімейним лікарем, якому було не до нього. Дізнався, що в амбулаторії ще 2 лікарки приймають нових пацієнтів з деклараціями.

«Я не засуджую того лікаря, цілком можливо, що він нормальний і компетентний, і у нього були важливіші справи, єдине, що принаймні відписати СМС-ку, хоча б одним словом він би міг. Я ще молода людина і не в зоні ризику, але далі з ним співпрацювати як пацієнт не хочу. Задоволений, що маю можливість вибирати сімейного лікаря, та якщо мені не сподобається, можу відмовитись, бо не прив’язаний, як кріпак, до якогось лікаря», – сказав Андрій.

Різниця між послугою сімейного лікаря у державній та приватній установі

Чи є альтернативою для пацієнта підписувати декларацію з сімейним лікарем в приватній клініці та чи матиме тоді вільний доступ до безкоштовної допомоги розповів сімейний лікар у м. Красилові Хмельницької області Роман Замрій. Він працює у державній лікарні та має родичів, які є лікарями у приватній клініці.

Роман Замрій

«Як працівник державної організації, можу сказати, що пацієнт зовсім нічого не втрачає та може сміливо йти до приватної клініки, укладати там договір з сімейним лікарем, увесь перелік послуг для пацієнта безкоштовний, бо за нього платить лікареві НСЗУ. Направлення до лікарів вторинної медицини, вузьких спеціалістів зараз електронні, тому немає різниці для поліклініки та тих кабінетів, куди звикли старші люди ходити, хто написав направлення – сімейний лікар з амбулаторії чи приватний. За великим рахунком ми зараз усі приватні. Людина має направлення з кодом на 16 цифр і спеціалісти можуть навіть не заглядати, хто конкретно направив, з таким направленням вас має прийняти вузький спеціаліст, якому з таким направленням теж заплатить НСЗУ», – пояснює Роман Замрій.

Фото ілюстративне

Кому переходити до лікаря з приватної установи не варто:

1. Якщо необхідно отримувати лікарняні листи, слід уточнити лікаря чи може він їх видавати

«Лікарям у приватних клініках дуже складно отримати бланк лікарняного. Деякі добилися цього, але це одиниці в усій Україні. Механізм напрацювали, але він дуже складний, тому поки я чую від колег, що не мають що видати хворим. А якщо говорити про ковідного та контактного хворого – він має брати лікарняний на 14 і більше днів, такий інкубаційний період у цієї хвороби. Але на 14 днів лікарняний не відкривається самовільно лікарем, тільки на 10, а після цього терміну має скликатися Лікарсько-консультативна комісію з кількох лікарів. Але такої структури у приватних лікарів немає. Тому якщо у вас роботодавець вимагає документу лікарняного – краще залишайтесь у державного сімейного», – каже лікар.

2. Коли хочете отримувати безкоштовні щеплення – буде важче

«У приватних клінік майже немає можливостей отримати безкоштовні щеплення. Поки що механізм розпрацьований у міністерстві, але наскільки мені відомо – немає чітких  підзаконних актів, уточнюючих наказів, які розкажуть як, де, яким чином, хто буде давати, де будуть зберігати, або знову ж процедура настільки складна, що для приватного лікаря практично недоступна. Тому якщо зараз прийде вакцина від Covid-19, складно уявити, як приватний лікар зможе її отримати та роздати своєму населенню», –  каже Роман.

3. Пацієнти пільгових категорій не зможуть отримати державне фінансування у приватних установах

«Виписувати рецепти, які входять до програми «Доступні ліки», від тиску, бронхіальної астми, цукрового діабету виписують усі лікарі за допомогою електронної системи і їх може вам виписати і приватний, і державний, головне, щоб ви у нього були задекларовані. Однак пільгові категорії населення, як Чорнобильці, АТОвці, люди, які мають інвалідність з приводу якої отримують безкоштовно певні ліки, онкологічно хворі, які отримують безкоштовно наркотичні засоби – усі вони отримують ліки від держави безкоштовно за паперовим рецептом лікаря, на якому ставить печатку заклад. Має бути обов’язково Центр ПМСД (Первинної медико-санітарної допомоги) або поліклініка, державна структура, а вартість ліків місцеві ради компенсують тільки Державному закладу. Відтак, таким категоріям хворих краще залишитись у державній структурі», – зазначає лікар.

Які послуги надають однаково як у державних, так і у приватних установах:

1. Умови направлення ПЛР однакові у кожного лікаря

«Аби отримати ПЛР-тест, лікар пише електронне направлення, хворий отримує СМС з 16-ма цифрами, приходить туди, де, має безкоштовно здавати, показує СМС, а лаборантам в принципі однаково, хто направляв. Але з ПЛР-тестами однаково дуже складно лікарям і в приватних, і у державних. Бо відмовляють у взятті мазку з різних причин, нажаль сімейні лікарі скаржаться, що не можуть направити на тест усіх, кого би хотіли, бо кількість тестів все ще обмежується. Я, наприклад, написав направлення, чекав 4 дні, а мені кажуть: «Чого ви чекаєте, ми вам його не зробимо. Мазочок взяли, але робити тест лабораторія не буде, бо це повторний після хороби. Я кажу, що це соцпрацівник, зі старими людьми працює, якщо ще хвора, то буде ризиком для цієї групи населення, тому не може йти до праці. Але відмовляють, мовляв, дякуємо за виконаний мазочок, тесту не буде. Може отримати той, хто тільки захворів, має пневмонію, або ряд симптомів, плюс повідомлення, що контактував із хворими на Covid-19, підтверджено у СЕС, якщо людина має специфічні ознаки хвороби, то для направлення на ПЛР-тест лікар має обґрунтувати, тобто довести свою підозру», – розповідає Роман.

2. За потреби безкоштовний рентген та флюорографію зроблять не залежно від роду установи

«Створення умов для отримання базових безкоштовних аналізів та дослідження є вимогою для сімейного лікаря, який створює кабінет на базі приватної установи. Для підписання договору з НСЗУ, та для того, щоб НСЗУ почало платити за задекларованих хворих приватному сімейному лікареві, він повинен забезпечити для пацієнтів доступ до певних процедур і аналізів. Тому такий спеціаліст може підписати договір з місцевою поліклінікою і, наприклад, на флюорографію направляти, або виписувати електронне направлення на рентгенографію. Немає різниці, хто направить, бо рентгенологи отримують таку саму зарплату, незалежно зроблять за направленням від приватного сімейного лікаря чи від державного», – каже Замрій.

3. Захворіли у відрядженні чи відпустці – сімейний лікар направить до місцевої поліклініки

«Незалежно від того, де працює ваш сімейний лікар, він дасть направлення до вузького спеціаліста, якого зможете відвідати за місцем перебування. Мав ситуацію, коли телефонувала до мене у Хмельницьку область людина та казала, що зараз у Львові у відряджені, потрібно до хірурга. Я зробив електронне направлення, для пацієнта прийшла СМС, пішов до державної поліклініки там, і його приймали без проблем. Єдине, може бути проблема, що в Україні існує декілька медичних електронних систем, як Хелсі, Медікс і інші, тому поліклініка на іншій системі може не бачити направлення. Але чув, що начебто мали виправити цю проблему», – говорить лікар.

Пацієнтам, які ідуть до лікарів, котрі мають кабінети на базі приватних лабораторій, Роман рекомендує не робити занадто багато платних аналізів, якщо на них надто часто направляють.

«Бо якщо сімейний лікар на роботі у керівництва лабораторії, там у нього можуть вимагати план виконання направлень на платні аналізи. Тому якщо вас щомісяця направляють, з’ясуйте, чи того потребуєте. Водночас є лікарі, які співпрацюють на умовах партнерства і не мають таких проблем», – зазначає Роман та додає, що не існує обмежень, як часто пацієнт може змінювати сімейного лікаря, тому якщо йому не сподобається в одного, він ледь чи не наступного дня, може перепідписати декларацію в іншого – аби був вільний сімейний лікар, який приймає нових пацієнтів до себе на облік.

Відомо, Кабінет Міністрів України оголосив про локдаун, який триватиме з 8 по 24 січня 2021 року на всій території України. 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Европейский Союз готовится к принятию Packaging and Packaging Regulation
Новый регламент ЕС по упаковке PPWR: многоразовая упаковка, запрет на некоторые виды пластика и минимизация пленки
2 мин на прочтение14 минут назад
Развлечения на джипах квадроциклах и багги в заповедниках могут запретить законом Минприроды о сохранении среды
Развлечения на джипах, квадроциклах и багги в заповедниках могут запретить законом: детали
1 мин на прочтениечас назад
Чиновники срубили старые дубы в Чернобыльском заповеднике
Правоохранители разоблачили должностных лиц, срубавших старые дубы в Чернобыльском заповеднике
1 мин на прочтениечас назад
Рецепт вкусного завтрака Как приготовить быстрое блюдо
Рецепт вкусного завтрака из лаваша: он точно удивит вас своей простотой приготовления
1 мин на прочтениечас назад
Ущерб окружающей среде в результате атаки по ДнепроГЭС составляет более 140 млн гривен
1 мин на прочтение2 часа назад
В Черкассах пересадили костный мозг пациенту, донора для которого искали 15 лет и нашли в США
3 мин на прочтение3 часа назад
В Киеве раскрыли канал поставки наркотиков: изъят кокаин на $250 тысяч
1 мин на прочтение4 часа назад
Как вырастить грибы дома: свежие шампиньоны на столе круглый год
1 мин на прочтение4 часа назад