Антиоксиданти — наші природні захисники організму, вони запобігають окисним стресам, нейтралізуючи вільні радикали. Про те, навіщо потрібні антиоксиданти та де їх шукати, розповідає Телеграм-канал «Досвідчений фармацевт».
Антиоксиданти можуть бути ферментативної (АОФ) та неферментативної природи.
Ферментативні виробляються в нашому організмі і здатні самі знешкодити вільні радикали, проте коли останніх стає сильно більше — у хід йдуть неферментативні — ті, що надходять із їжею. Важливо розуміти, що потрібні ті, й інші.
Відомими людськими ферментами — антиоксидантами є білки-каталізатори: супероксиддисмутаза (СОД), каталаза та глутатіонпероксидази.
Вони каталізують реакції, внаслідок яких токсичні вільні радикали та перекиси перетворюються на нешкідливі сполуки.
Неферментативні антиоксиданти:
✔ жиророзчинні: А (каротиноїди), Е, К, коензим Q10, флавоноїди (кверцетин, рутин, антоціани, ресвератрол, гесперидин, катехіни та ін.);
✔ водорозчинні вітаміни: С, РР;
✔ інші з'єднання: амінокислоти цистин, пролін, метіонін, глутатіон, селен.
Щоби знизити окислювальний стрес, необхідно постійно працювати з рівнем антиоксидантів в організмі, підвищуючи його:
Рекордсмени за вмістом антиоксидантів:
Ягоди:
▫️ журавлина
▫️ чорниця
▫️ чорна слива
▫️ ожина
▫️ суниця
▫️ малина
Горіхи:
▫️ пекан
▫️ волоський горіх
▫️ фундук
▫️ мигдаль
Овочі:
▫️ капуста
▫️ шпинат
▫️ броколі
▫️ буряк
▫️ цибуля
▫️ червона квасоля
▫️ артишоки
▫️ чорні боби
Спеції:
▫️ гвоздика
▫️ молота кориця
▫️ материнка (лист)
▫️ куркума
Фрукти:
▫️ апельсини
▫️ чорнослив
Вважається, що найбільш ефективні сполуки — біофлавоноїди — містяться у тих складах, які надають рослинам виражену пігментацію або забарвлення. Саме з цієї причини найкориснішими виявляються ті продукти, які мають найтемніше забарвлення (чорниця, темний виноград, буряк, фіолетова капуста).
Також ми розповідали про три ключові продукти, які збільшать тривалість життя на цілих 10 років.