Вверх
Дать отзыв

Що станеться, якщо Україна не перейде на європейський зелений курс

На країну чекають ряд економічних, політичних, кліматичних і екологічних ризиків.

1 мин на прочтение26 Марта 2021, 17:36
Якщо Україна не буде виконувати вимоги європейського зеленого курсу, то може наразитися на ризики Якщо Україна не буде виконувати вимоги європейського зеленого курсу, то може наразитися на ризики
Поделиться:

Україні загрожують фінансові, кліматичні й екологічні ризики, якщо вона не буде виконувати вимоги європейського зеленого курсу. Про це під час онлайн-семінару «Відновлювані джерела енергії для декарбонізації: сонячна енергетика» повідомив директор ГО «АВЕ» Георгій Гелетуха.

Технічні ризики пов'язані з тим, що без умов для розвитку ВДЕ буде продовжуватися експлуатація вугільних ТЕС та АЕС, які у 2030–2050 роках мають бути виведені з роботи.

Фінансові полягають у тому, що Україна зазнає збитків від функціонування застарілої та неефективної енергосистеми, ще й буде сплачувати мито на «вуглецево брудний» імпорт товарів до Європейського Союзу.

Існують також і політичні ризики. Рухаючись у протилежний від ЄС бік у питаннях Green Deal, Україна навряд чи може розраховувати на подальше політичне зближення з ЄС. 

Гелетуха звернув також особливу увагу на кліматичні ризики. Якщо Україна не перейде на зелений курс, то вона не зможе виконати своєї частини планетарного завдання зі скорочення викидів парникових газів у межах Паризької угоди.

Але найтяжчими будуть екологічні наслідки. В Україні й далі зростатиме смертність через забруднене повітря та щороку збільшуватиметься кількість хворих на серцево-судинні й онкологічні недуги.

Як ми інформували своїх читачів раніше, знищене сільське господарство, голод і пустеля на місці лісів — це може стати для України реальністю вже в найближчому майбутньому, якщо не розпочати активно втілювати в життя програму декарбонізації.

 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.