Вверх
Дать отзыв

Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт: без обмеження кілокалорій та з користю для здоров’я

Дієта, яку радить нутриціолог

2 мин на прочтение05 Июня 2021, 16:17
Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn
Поделиться:

Лікар-нутриціолог Анна Мельник у своєму коментарі GreenPost зазначила, як відноситься до дієт.

«Особисто я дуже не люблю слово «дієта», бо це передбачає тимчасове обмеження, а при тих дефіцитах нутрієнтів, які у нас постійно з об'єктивних причин (у нас надлишок калорій, але дефіцит нутрієнтів — мікро- та макроелементів, вітамінів, мінералів). Тому має бути не дієта, а розумне харчування. Тоді травна система подякує», — говорить Анна Мельник.

Середземноморська дієта — це радше стиль харчування, пояснює нутриціолог. Не треба різко обмежувати кілокалорії й боротися з відчуттям голоду. Достатньо замінити червоне м'ясо рибою і птицею, вершкове масло — оливковою олією, а солодощі — фруктами та горіхами.

Середземноморська дієта передбачає вживання фруктів, овочів, оливкової олії та злакових продуктів (бажано цільнозернових) на кожен прийом їжі, дві порції молочних продуктів щодня, риби та морепродуктів принаймні двічі на тиждень, але менше двох порцій червоного м'яса на тиждень. Двічі-тричі на тиждень можна з’їсти картоплі та ковбаси, а 1-2 рази навіть побалувати себе кондитерськими виробами.

Щоденно слід випивати 1,5 — 2 л води. Але потреба у воді може бути різною залежно від віку, фізичної діяльності, особистих обставин і погодних умов.

Ще одна неодмінна складова середземноморської дієти — регулярна фізична активність.

«Я би рекомендувала середземноморську дієту практично всім, окрім тих, хто вже догодував свій організм до того, що отримав незносність морепродуктів. А це говорить про алергію, зашлакування печінки, порушення флори і погане функціонування шлунково-кишкового тракту. Якщо його привести до ладу, то ви полюбите середземноморську дієту. Коли не зіпсутий смак, не зіпсуті рецептори, то просто морквиночка, просто полуничка — це дуже смачно. І не потрібно поливати вершками і цукром, засмажувати  і якось карамелізувати. Натуральні продукти дуже смачні, якщо ви не встигли ще зіпсувати смак», — говорить Анна Мельник.

Також ми розповідали, як забезпечити собі здорове харчування в умовах мегаполісу.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Лаборантка держит кролика. Изображение сгенерированное ИИ
Опыты на животных. Что происходит с животными в лабораториях на самом деле?
4 мин на прочтение20 минут назад
Подросток со смартфоном. Изображение создано ИИ
Учат или дезориентируют? Влияние риллсов на логику и память
4 мин на прочтениечас назад
Фото: «Ландшафтный дизайн»
Секреты современного ландшафтного дизайна: как создать стильный и неприхотливый сад на небольшом участке (ФОТО)
3 мин на прочтение6 часов назад
Швейцарская АЭС Лайбштадт. Фото взято из Википедии
«Горячий атом» — Швейцария остановила блок АЭС из-за аномальной жары
2 мин на прочтение7 часов назад
В воздухе возле эпицентра взрыва в Житомирской области зафиксировано превышение вредных веществ
1 мин на прочтениеВчера
Сезон голубики в разгаре: цены на ягоду в Украине стремительно падают
1 мин на прочтениеВчера
В румынских Карпатах медведь загрыз насмерть туриста-мотоциклиста
1 мин на прочтениеВчера
Лучшим спортсменом Украины стал житель Луцка с синдромом Дауна Валентин Новосад
2 мин на прочтениеВчера