Науковці з'ясували, що трудова діяльність, пов'язана з напруженою розумовою роботою в середньому віці, знижує ймовірність появи порушень пам'яті та мислення після 70 років. У ході роботи співробітники Університету Осло за участю Національних інститутів охорони здоров'я США аналізували дані 7 тисяч мешканців Норвегії. Серед учасників опинилися представники 305 професій віком від 30 до 60 років. У результаті серед тих, хто рідше виконував розумові завдання, ризик появи помірних когнітивних порушень у старшому віці виявився вищим на 74 %, а деменції — на 37 %.
Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.
Своєю чергою науковці з Гарвардської медичної школи та Копенгагенського університету оцінили вплив споживання оливкової олії на ризик загибелі від деменції. З'ясувалося, що споживання більше 7 г на день знижувало цей ризик на 28 % порівняно з рідкісним вживанням. Окрім цього, аналіз моделі заміщення 5 г маргарину чи майонезу на день на таку саму кількість оливкової олії показав, що ризик смерті від деменції в цьому випадку зменшиться на 8 %. А ось заміщення іншими рослинними чи тваринними оліями не відігравало суттєво ролі.
Тимчасом дослідження на цю тему, представлене науковцями з Сунь-Яценського університету в Гуанчжоу в Китаї, оцінювало взаємозв'язок між наявністю свійських тварин у самотніх людей і зниженням когнітивних функцій. У результаті з'ясувалося, що наявність вихованця уповільнювала зниження показника комбінованого мовного вміння на 0,008 стандартного відхилення на рік, словесної пам'яті — на 0,006 стандартного відхилення на рік і швидкості мови — на 0,0 на рік. А от у людей, які проживають разом із родичами, взаємозв'язок не підтвердився — їм вистачало сім'ї.
Більше новин читайте на GreenPost.