Догори
Дати відгук

Науковці назвали нову користь від домашніх тварин

Дослідники зазначили, що владі потрібно заохочувати літніх людей до того, щоб вони заводили свійських тварин.

2 хв на прочитання17 Листопада 2023, 14:17
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Давно встановлено, що свійські тварини допомагають підтримувати фізичне здоров'я своїм літнім власникам. Тепер американські дослідники з'ясували, що наявність вихованців добре позначається і на когнітивних здібностях людей у віці. Для аналізу науковці відібрали дані понад 600 учасників Балтиморського лонгітюдного дослідження старіння — найбільшого клінічного дослідження старіння у світі, яке ведуть у США з 1958 року. Його учасники регулярно проходили велику батарею тестів для оцінки когнітивних здібностей. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Спостереження за людьми тривало від року до 13 років. Окрім віку відстежували соціальний статус, дохід та інші показники. Так, 62 % людей, які увійшли до дослідження, були одружені, 79 % проживали у приватних будинках, у 84 % річний дохід — понад 50 тисяч доларів. Також із 637 учасників 30 % повідомили про наявність домашніх вихованців. Серед них 67 осіб тримали кішок, 84 собак, решта — інших тварин.

Результати дослідження показали, що з віком розумові функції знижувалися у всіх випробуваних без винятку. Проте простежувалася чітка тенденція: погіршення відбувалося повільніше у людей, які мають свійських тварин, з деякими відмінностями між власниками котів та собак. Аналіз з акцентом на любителів собак показав, що зниження когнітивних функцій уповільнювалося сильніше у тих, хто вигулював улюбленців. А ось у власників кішок меншою мірою погіршувалися пам'ять та мовні функції.

Дослідники зазначили, що владі потрібно заохочувати літніх людей до того, щоб вони заводили свійських тварин. До того ж це не перше подібне дослідження. Раніше науковці підтверджували, що наявність домашнього вихованця корисна для підтримки когнітивних функцій, особливо якщо його завели щонайменше п'ять років тому. В інших наукових працях автори показали, що власники тварин менше схильні до ризику смерті від хвороб серця, а емоційний стан і соціальні навички їхніх дітей виявилися набагато кращими, ніж у однолітків, які ростуть у сім'ях без вихованців.

Також ми писали про аптечку для домашнього улюбленця: фармацевти розповідають, що в ній має бути, а що слід негайно викинути.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я