Перші страви з морської, річкової та консервованої риби: 10 найкращих рецептів рибного супу

12 мин на прочтение26 Февраля 2024, 07:32
Фото: «Здорові люди»

А також секрети його приготування.

Варити бульйон можна з різних видів морської та прісноводної риби, але що свіжіший продукт, то смачніший суп. «Здорові люди» діляться найкращими рецептами рибного супу та тонкощами приготування, які зроблять ваш суп справжнім кулінарним шедевром.

Секрети приготування смачного рибного супу

Спочатку рибу потрібно випатрати й обробити, не роздавивши при цьому жовчний міхур, інакше страва гірчитиме. Голову, плавці та хвіст можна залишити. Дрібні сорти відварюються повністю, а великі нарізаються порційними шматочками.

Цікавий смак дає поєднання двох і більше сортів риби. До речі, суп із ротана, ляща, плітки, вобли, оселедця має характерний присмак, який подобається не всім.

При варінні дрібної риби краще загорнути її в марлю, а після готовності вийняти з бульйону.

Заморожену рибу потрібно розморозити і потім варити, а солону — попередньо вимочити.

Суп можна доповнити овочами, крупами, спеціями. Є рецепти з борошном, вершками, сиром і навіть вином. Із рибними бульйонами найкраще поєднуються картопля і рис, як прянощі часто використовують лавровий лист, запашний і чорний перець горошком, корінь імбиру, розмарин.

Для бульйону годяться голови лосося, хвости, кістки — все те, що залишається після тривоги.

Якщо суп робите із рибного філе, попередньо бульйон можна не варити. Шматочки риби в цьому випадку краще злегка обсмажити — це додасть особливого присмаку супу.

Якщо риба жирна (наприклад, вугор, лосось), води в суп можна додати більше, оскільки смак виходить насиченішим.

Ніжний суп із сьомги з вершками

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

рибний бульйон — 1,5 л;

картопля — 200 г;

морква — 1 шт.;

цибуля — 1 шт.;

олія — 40 г;

вершки 35% — 250 мл;

філе сьомги — 450 г;

кріп — 1 пучок;

сіль;

чорний перець.

Приготування.

Нарізати сьомгу невеликими шматочками.

Картоплю, цибулю та моркву почистити. Картоплю та цибулю порізати невеликими кубиками, моркву натерти на тертці.

У каструлі розтопити вершкове масло. Додати цибулю й обсмажувати кілька хвилин.

Влити проціджений бульйон, довести до кипіння. Засипати моркву та картоплю і варити близько 15 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.

Покласти в суп лосось і варити близько 5 хвилин. Приправити сіллю та перцем, влити вершки і довести до кипіння. Потім вимкнути та залишити настоятися хвилин на 10.

Перед подачею посипати суп дрібно нарубаним кропом.

Суп із тріски

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

філе тріски — 0,5 кг;

рибний чи овочевий бульйон — 1 л;

картопля — 3 шт.;

цибуля-порей (тільки біла частина) — 1 стебло;

часник — 4 зубчики;

порошок паприки — 1 ч. л;

лавровий лист — 1 шт.;

олія — 4 ст. л;

сіль.

Приготування.

Філе тріски нарізати крупно.

Часник очистити та причавити ножем.

Розігріти на сковороді половину олії, викласти часник і обсмажити до золотистого легкого кольору. Дістати часник, викласти тріску та швидко обсмажити.

У каструлю влити бульйон, покласти лавровий листок і довести до кипіння. Потім додати шматочки риби і варити 5 хвилин, знімаючи піну. Потім рибу з бульйону дістати та відкласти убік.

Очищену картоплю порізати кубиками, цибулю-порей — товстими кільцями впоперек.

Розігріти олію, що залишилася. Викласти картоплю та цибулю-порей і обсмажувати на середньому вогні 2-3 хвилини.

Перекласти овочі в бульйон і варити, поки картопля не стане м'якою.

Додати в суп рибу, сіль, часник і паприку. Довести суп до кипіння та вимкнути.

Суп із голови та кісток горбуші

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

перлова крупа — 200 г;

картопля — 3 шт.;

морква — 2 шт.;

помідори — 2 шт.;

червона цибуля — ½ шт.;

вершкове масло — 50 г;

селера — 1 стебло;

каперси — 1 ст. л.;

лаврові листочки — 4 шт.;

сіль;

петрушка — 1 пучок;

вода — 2 л.

Приготування.

Перлову крупу попередньо замочити.

З риб'ячих голів видалити зябра й очі. Залити голови та кістки водою та поставити на вогонь. Після того, як він закипить, проварити 10-15 хвилин.

Бульйон процідити, а кістки дістати та зняти з них рибу. У бульйон додати сіль, лавровий лист і крупу та поставити на вогонь.

Поки суп закипає, почистити картоплю, цибулю та моркву. Нарізати кубиками. Цибулю та моркву обсмажити на розігрітій олії до золотистості.

Коли бульйон закипить, викласти картопля, обсмажені овочі. Варити 10 хв.

Селеру порубати невеликими шматочками, помідори порізати на кубики.

У суп додати каперси, селеру, помідори і варити до готовності крупи.

Потім покласти очищену від кісток рибу і за кілька хвилин після закипання вимкнути.

Перед подачею посипати суп подрібненою петрушкою.

Суп із дрібної прісноводної риби

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

дрібна риба — 1 кг;

вода — 3 л;

кріп — 2 л;

морква — 2 шт.;

корінь петрушки — 2 шт.;

пшоно — 1/3 ст. л.;

рослинне масло — 2 ст. л;

лаврові листи — 2 шт.;

горошини запашного перцю — 5-6 шт.;

кріп — 1 пучок.

Приготування.

Рибу випатрати, ретельно промити і залити холодною водою. Довести до кипіння, зняти піну та варити на слабкому вогні близько години. За 20 хвилин до готовності покласти корінь петрушки, цибулину, моркву, лавровий лист і перець.

Після приготування залишити бульйон настоятися півгодини.

У цей час цибулю та моркву нарізати кубиками. Обсмажити на розігрітій олії до золотистості.

Просо промити.

Бульйон процідити та поставити на вогонь. Додати пшоно і варити 10-15 хвилин. Потім викласти овочі, варити до готовності.

При подачі посипати суп подрібненим кропом.

Суп із минтаю

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

минтай — 1 шт.;

картопля — 2 шт.;

помідори — 2 шт.;

морква — 1 шт.;

цибуля — 1 шт.;

оливки (банка) — 1 шт.;

лимон — ½ шт.;

зелень свіжа (петрушка, кріп, кінза);

часник;

спеції;

вода — 1,5-2 л.

Приготування.

У тушки зрізати плавці та видалити залишки нутрощів. Нарізати рибу впоперек великими шматками, перекласти в каструлю.

Додати очищену цибулину, горошини чорного перцю та лавровий лист.

Залити водою та поставити на сильний вогонь. Довести до кипіння та зняти з піну. Посолити та варити на повільному вогні 15 хвилин.

Потім рибу, цибулю та приправи дістати, а бульйон процідити.

Рибу розібрати на шматочки. Вилити бульйон назад у каструлю.

Моркву, картоплю та цибулю почистити. Моркву натерти на великій тертці, порізати цибулю півкільцями, картоплю — кубиками. Помідори покришити великими шматочками.

На сковороді розігріти олію й обсмажити моркву та цибулю. Коли вони стануть золотистими, додати помідор і тримати на вогні ще кілька хвилин.

У бульйон викласти відварену рибу, обсмажені овочі та картоплю. Варити, поки картопля не буде готова.

Покласти в суп помідори й оливки разом із розсолом та тримати на вогні ще кілька хвилин.

Лимон нарізати часточками, часник подрібнити.

У суп додати сіль, спеції, 2-3 часточки лимона та часник. Перемішати, прибрати з вогню та залишити настоятися на 10-15 хвилин.

При подачі прикрасити суп дрібнонарізаним кропом і часточками лимона, що залишилися.

Суп із сома

Фото: «Здорові люди»

Якщо сом виловлений, а не вирощений, він може мати характерний присмак твані.

Інгредієнти:

сом — 1 кг;

картопля — 3 шт.;

солоні огірки — 3 шт.;

цибуля — 1 шт.;

морква — 1 шт.;

рис — 2 ст. л.;

лавровий лист — 2 шт.;

чорний перець — 3-4 горошини;

корінь петрушки;

зелень (петрушка, кінза, кріп).

Приготування.

Рибу обробити й нарізати впоперек досить крупно. Промити, викласти в каструлю та залити холодною водою.

Цибулю та моркву почистити та нарізати на великі шматки. Викласти до риби, додати перець, корінь петрушки та лавровий лист.

Довести до кипіння, прибрати піну та варити близько 20 хвилин.

Картоплю почистити і нарізати кубиками середнього розміру, рис промити.

Готовий бульйон процідити, дістати рибу.

У бульйон повернути моркву, додати картоплю та рис, посолити та варити ще 15 хвилин.

Огірки нарізати соломкою та викласти в суп. Варити ще 5 хв.

За цей час із риби видалити кістки та розділити її на шматочки довільного розміру. Викласти у каструлю.

Зелень подрібнити та додати в суп. Залишити настоятися на 5-10 хвилин.

Суп із форелі

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

форель — 1 кг (приблизно);

шпинат — 300 г;

картопля — 1 велика;

помідор — 1 шт.;

морква — 1 шт.;

цибуля — 1 шт.;

селера (стеблинка) — 1 шт.;

петрушка (пучок) — 1 шт.;

майоран — 2-3 гілочки;

ягоди ялівцю — 6 шт.;

олія — 4 ст. л.

Приготування.

Форель почистити та розрізати на великі шматки.

Картоплю, моркву та цибулю почистити та нарізати кубиками. На сковороді розігріти олію і злегка обсмажити цибулю та моркву.

У велику каструлю влити воду, додати ягоди ялівцю, сіль і рибу. Довести до кипіння та варити близько 10 хвилин. Потім рибу дістати та розібрати на шматочки, а бульйон процідити.

Моркву та цибулю почистити та порізати кубиками. Обсмажити у двох столових ложках олії.

Селеру нарізати шматочками.

Бульйон знову довести до кипіння. Викласти овочі, шпинат та форель і варити 2-3 хвилини.

При подачі посипати суп майораном та дрібнонарізаною петрушкою.

Рибний суп із плавленим сиром

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

окунь — 2 шт.;

лосось — 100-150 г;

плавлений сирок — 1 шт.;

цибуля — 1 шт.;

морква — 2 шт.;

картопля — 3 шт.;

лавровий лист — 2 шт.;

перець горошком — 3-4 шт.;

корінь селери (шматок) — 1 шт.;

кріп (пучок) — 1 шт.;

сіль (за смаком).

Приготування.

Окунів почистити та помити. Лосось нарізати на великі шматки.

У каструльці закип'ятити воду, додати рибу, сіль, цілу цибулину, селеру, лавровий лист, перець горошком. Накрити кришкою та готувати близько 20 хвилин.

Очистити картоплю та моркву, нарізати на невеликі кубики.

Готовий бульйон процідити та знову поставити на вогонь. Коли закипить, викласти моркву та картопля і варити, поки овочі не стануть м'якими.

Із приготовленої риби видалити кістки. Плавлений сир нарізати на пластинки.

Коли овочі зваряться, викласти в суп рибу та плавлений сир, перемішати. Приправити меленим перцем, посипати дрібно накришеним кропом і вимкнути.

Подавати суп після повного розчинення сиру.

Суп із рибних консервів

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

вода — 2 л;

рибні консерви (банка) — 1 шт.;

картопля — 3 шт.;

цибуля — 1 шт.;

морква — 1 шт.;

консервований горошок — 4-5 ст. л;

пучок зелені (кріп, петрушка);

сіль.

Приготування.

Цибулю, моркву та картоплю почистити. Моркву натерти, цибулю та картоплю порізати кубиками. Обсмажити цибулю та моркву до м'якості.

Рибні консерви дістати на тарілку та розім'яти вилкою.

У каструльку налити воду та довести до кипіння. Викласти картоплю та варити до готовності.

Потім додати обсмажену цибулю та моркву, консервований горошок (із нього попередньо злити воду). Коли суп знову закипить, викласти в нього консервовану рибу та посолити. Варити 1-2 хвилини та вимкнути.

Перед подачею посипати суп зеленню.

Суп томатний зі скумбрією

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

скумбрія — 2 шт.;

хек — 1 шт.;

картопля — 3 шт.;

морква — 1 шт.;

цибуля — 1 шт.;

солодкий перець — 1 шт.;

томати у власному соку — банка, 400 г;

рис — ½ склянки;

чорний перець (горошок) — 5-6 шт.;

лимон — ½ шт.;

вода — 2 л;

зелень (петрушка, кріп);

сіль;

чорний перець;

рослинна олія.

Приготування.

Рибу розрізати на шматочки і покласти в каструлю разом із лавровим листом, перцем горошком, гілочками кропу і петрушки.

Залити рибу з овочами водою та поставити варитися. Після закипання зняти піну та проварити до готовності риби (приблизно 15 хвилин).

Бульйон процідити. Рибу дістати та відокремити від кісток.

Картоплю почистити та нарізати дрібними кубиками.

Каструльку з бульйоном знову поставити на плиту. Дочекатися закипання, викласти картопля і варити до напівготовності.

Рис промити та додати в суп.

Цибулю та моркву почистити, порізати брусочками й обсмажити до золотистості.

Помідори та солодкий перець нарізати кубиками і викласти до цибулі. Протушкувати приблизно 5 хвилин і разом з рибою додати в суп.

Посолити та перевірити готовність картоплі та рису. Рис може бути трохи не доварений — пізніше він дійде до необхідної кондиції.

В кінці всипати в суп дрібно нарубану зелень і залишити на 5 хвилин настоятися.

При подачі додати в кожну тарілку часточку лимона.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: